Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VIII. nr. 10. - octombrie 2021Format: A4 Nr. pagini: 46
Mai nou constat că tot mai mulţi oameni se uită înapoi la trecut, întrebându-se cum au trăit strămoşii noştri, cum aveau grijă de gospodărie şi cum pregăteau masa din resurse mult mai puţine faţă de ce avem noi la dispoziţie. Sunt multe de învăţat din viaţa simplă pe care strămoşii noştri o aveau, din modul în care au încercat să ţină familia împreună chiar şi în momentele dificile. Suntem norocoşi cei care mai avem în familie persoane în vârstă care ne pot spune poveşti din trecut, de la care putem învăţa diferite trucuri de la gătit la grădinărit, cum îşi pregăteau singuri produse de uz zilnic precum săpunul, ţesuturile sau mobilierul. Avem o tendinţă tot mai mare de a ne întoarce la rădăcini, mulţi dintre cei de la oraş se reîntorc la casele părinteşti sau îşi cumpără case la ţară şi încearcă să ducă o viaţă cât mai simplă, învaţă să coacă pâine, să ţină animale şi să cultive legumele pentru masa de zi cu zi şi pentru a le conserva. În paginile revistei Bucătăria ardelenească încercăm să vă aducem lună de lună câteva dintre aceste trucuri şi reţete simple, dar gustoase din bucătăria bunicii şi vă îndemnăm să le încercaţi şi dumneavoastră. Cele mai des gătite mâncăruri erau papricaşul, tocăniţa şi mămăliga: Papricaş de pui cu mămăligă, Papricaş de ciuperci, Tocăniţă de pipote cu mămăligă cu brânză, Mămăligă toponită. Regula de bază era ca mâncarea să fie gătită din ingrediente de sezon, astfel toamna se pregătea de multe ori: Supa grădinăresei, Ciorbă de ţelină, Chiftele de legume, Pulpe de pui cu legume la tavă şi mult îndrăgitele Sarmale din varză dulce, murată „rapid". În zilele aglomerate putem găti şi mâncare mai rapidă: Paste penne cu brânză şi nuci, Tăitei lati cu dovleac si salvie, dar duminica avem timp pentru o Supă de pui, Clătite umplute sau o Plăcintă de mere. În ziua de peşte putem surprinde familia cu un Crap prăjit cu struguri şi sos de pătrunjel sau Cremă de brânză cu macrou afumat. Pentru o cină gustoasă şi uşoară vă propunem Piept de pui cu smântână la tavă, pentru care vă aducem şi paşi ajutători. Meiul şi hrişca sunt cereale pe care strămoşii noştri o foloseau la prepararea diferitelor terciuri, noi însă le-am folosit la reţete mult mai apetisante, astfel: Cartofi dulci cu hrişcă şi năut sau Cartofi dulci umpluţi cu mei. În serile friguroase ne putem încălzi la gura sobei, în care gătim diferite gratenuri, precum: Graten de legume sau Graten din piept de pui cu cartofi dulci. Cartoful este leguma cea mai comună în întreaga lune, o dovedesc şi reţetele internaţionale, precum: Cartofi copţi în stil italian, Tortilla spaniolă şi Cartofi elveţieni la tigaie. Pe cei mici îi putem răsfăţa cu deserturi gustoase ca: Găluşte de brânză cu sos de mure sau o Băutură de prune şi le putem pregăti Cornuri cu caşcaval sau Pâine turtită pentru pachet. Nu lipsesc nici de data asta paginile cu prăjituri şi deserturi, bineînţeles tot cu ingrediente de sezon: Prăjitură cu morcovi, Cornuleţe cu magiun de prune, Budincă de orez cu nuci, Guguluf cu mere; dar nici paginile Specialităţi de patiserie: Batoane cu şuncă, Pogăci cu chimen şi caşcaval afumat. Ultimele pagini sunt alocate nelipsitelor conserve din acest sezon: Gogoşari umpluţi cu conopidă sau Compot de gutui. Vă dorim să preparaţi şi să degustaţi toate aceste bunătăţi în sânul familiei!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Papricaşul ardelenesc
Bunătăţi din ingrediente de sezon
Din bucătăria bunicii
Lecţia de gătit
Reţete rapide pentru zile aglomerate
Ciorbe pentru zile friguroase
Duminica în familie
Bucătăria pentru începători
Sănătatea din bucate
Gratenuri
Reţete din lumea largă
Pagina copiilor
Prăjituri de zile mari
Delicii cu fructe de sezon
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie
Pe raftul din cămară