Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul VIII. nr. 11. - noiembrie 2021
Format: A4    Nr. pagini: 46   
     

Acum, în această perioadă când petrecem mai mult timp în casă decât în afara ei, pregătirea zilnică a mâncării este mai actuală ca oricând. Mulţi o fac din necesitate sau din obligaţie, poate pentru unii este o corvadă, iar pentru alţii o plăcere. Se spune că stăm în bucătărie cel puţin un sfert din timpul petrecut acasă, prin urmare depinde doar de noi ca acest timp să-l transformăm în unul de calitate. Este timpul să gătim reţetele preferate ale familiei, pe cele uitate din copilărie sau să experimentăm reţete noi şi să le adaptăm gusturilor familiei. Inspiraţia este întotdeauna binevenită, dar gătitul este o muncă creativă, cele mai multe reţete pot fi modificate după bunul nostru plac. Cu siguranţă sunt zile, când nu avem timp sau energie pentru capodopere culinare, ci doar pentru un preparat simplu şi rapid, important este să fie făcut din inimă şi să-i hrănească pe cei dragi. Sperăm că veţi găsi inspiraţie şi în paginile revistei Bucătăria ardelenească, unde vă sunt puse la dispoziţie o mulţime de reţete cu ingrediente sezonale pe care le puteţi găsi în pieţe şi magazine. Una dintre ele este ţelina aromată şi dulceagă, care în combinaţie cu mărul dau savoare şi gust plăcut reţetelor, precum: Supă cremă de ţelină cu mere şi Pulpe de pui pe pat de ţelină şi mere. Un alt ingredient sezonal este sfecla roşie, din care puteţi prepara: Supă cremă de sfeclă roşie sau Orez cu sfeclă. Pentru zilele friguroase când aveţi nevoie să vă încălziţi, vă propunem să gătiţi supe, ciorbe sau borşuri fierbinţi, ca de exemplu: Ciorbă de pui cu zdrenţe de ouă sau Borş de fasole. Răsfoind caietul prăfuit al bunicii, veţi putea găsi prin el reţetele: Fasole frecată, Tocăniţă de morcovi cu cimbrişor sau Budincă de cozonac cu mere. Dacă sunteţi începători în ale bucătăriei, avem reţete de felul principal pregătite cu paşi ajutători: Chiftele cu legume la cuptor, Friptură de iepure cu legume, dar şi deserturi cu dovleac, precum: Chec cu dovleac şi ciocolată şi Gogoşi cu dovleac. În zilele aglomerate vă pot scoate din impas reţetele rapide precum: Cremă de dovleac, Supă de ceapă şi Piept de pui cu mangold, dar şi reţetele cu linte galbenă care se fierbe în 10-15 minute: Ciorbă de linte cu afumătură, Ragut de linte roşie şi Tocăniţă de linte. Pentru iubitorii peştelui, propunem: Cod în sos de smântână cu usturoi, Salată de hering şi Cremă de ton cu piper roşu. La sfârşit de săptămână pregătiţi împreună cu familia un meniu mai sofisticat: Ciorbă de legume cu ficat de pui, Friptură de pui cu piure de dovleac şi Eclere cu cremă de castane sau puteţi găti şi apoi degusta reţete greceşti, precum Keftedes sau Fasolada. Curmalele pot fi îndulcitorul natural al unor deserturi mai sănătoase, precum: Prăjitură cu biscuiţi şi curmale sau Tort de morcovi şi curmale. Fructul lunii noiembrie este gutuia aromată, cu care se pot face Cornuleţe cu gutui, Prăjitură întoarsă cu gutui sau Chec cu gutui caramelizate. Seria dulciurilor continuă cu reţetele: Prăjitură cu ciocolată şi castane, Prăjitură cu ciocolată albă, nuci şi mere, Cozonac cu dovleac. Nu i-am uitat nici pe cei care iubesc gustul sărat, pentru ei avem: Melcişori cu şuncă şi caşcaval sau Sărăţele răsucite, iar în încheiere vă puteţi delecta cu un pahar de Cafea cu lapte şi caramel sau Ceai cu lapte. Vă dorim să gătiţi din plăcere împreună şi pentru familie!



Adela Sebeştean

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Zemuri fierbinţi pentru zile friguroase
Bunătăţi din ingrediente de sezon:
mărul şi ţelina
Din bucătăria bunicii
Lecţia de gătit
Meniu rapid pentru zile aglomerate
E timpul leguminoaselor: lintea roşie

Nicio masă fără peşte
Duminica în familie
Bucătăria pentru începători
Sănătatea din bucate
Sfecla roşie: leguma minune
Reţete din lumea largă
Pagina copiilor
Răsfăţ cu gutui
Prăjituri de zile mari
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie
Răsfăţuri calde pentru zile friguroase

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro