Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul VIII. nr. 12. - decembrie 2021
Format: A4    Nr. pagini: 46   
     

Decembrie este luna sărbătorilor, o lună încărcată de poveste, plină de magie şi dorinţe împlinite. Este o perioadă bogată în obiceiuri, datini şi superstiţii diferite de la o zonă la alta, multe dintre ele respectate şi astăzi sau reînviate în multe sate din Transilvania. Se crede că în ziua de Sf. Nicolae începe cu adevărat iarna, pentru că în această zi Moşul îşi scutură barba şi începe să ningă. Dacă nu ninge, înseamnă că sfântul Nicolae a întinerit. În unele sate din Ardeal fetele se adună în ajun de sfântul Nicolae şi frământă plăcinte pe care le servesc băieţilor, care vin fix la ora 9 seara, ocazie cu care se încinge o petrecere. În această zi băieţii se organizează în cete şi aleg gazda în casa căruia fac repetiţiile pentru colinda de Crăciun. Tot în această zi se pun crenguţe de pomi fructiferi în apă, lângă icoane, ca să înflorească de Anul Nou. Dacă crenguţele înfloresc până când anul se sfârşeşte, anul care vine va fi unul roditor. În Maramureş, în ajunul Crăciunului se pune o potcoavă într-o găleată, din care primul va bea gazda, apoi va da şi vitelor, pentru a fi toţi tari ca fierul. Găinilor se dă de mâncare din ciur, ca în anul următor să facă ouă multe. Se curăţă hornurile, iar funinginea se pune la rădăcina pomilor, pentru a avea rod bogat la anul. Se ung grajdurile cu usturoi, pentru a alunga strigoii şi duhurile rele. În satele din Maramureş, copiii pleacă primii la colindat, cu trăistuţe la gât, în care adună colacii, nucile şi merele primite de la gazde.
În Decembrie, la sat, parcă totul încetineşte şi devine un colţ de rai. Oamenii se pregătesc în tihnă pentru sărbătorile de iarnă, taie porcul, din care pregătesc preparate tradiţionale pentru masa de Crăciun, cea mai bogată de peste an. Revista Bucătăria ardelenească se alătură cu reţete tradiţionale şi nu numai, pentru a contribui la reuşita mesei de sărbătoare. Cu ocazia tăierii porcului puteţi pregăti preparate tradiţionale, ca: Tobă şi Cârnaţi de casă, Ruladă din piept de porc sau Ciolan presat. Carnea proaspătă de porc este ingredientul principal pentru ciorbe, ca Ciorbă de porc cu prune uscate sau preparate de felul principal: Sarmale cu ciolan. Cei care preferă carnea de pui sau de curcan, pot pregăti Ciorbă de pui cu ciuperci sau Rulouri de curcan cu nuci şi prune uscate. Pentru cei începători în ale bucătăritului, avem un meniu întreg pregătit cu paşi ajutători, şi anume: Ciorbă de porc cu varză murată, Ragut de pui cu citrice şi Cozonac pufos cu nucă, cacao şi rahat. La categoria aperitivelor, vă recomandăm: Ruladă aperitiv cu mac sau Plăcintă cu carne afumată. Nu am uitat nici de cei care nu consumă carne, pentru ei am pregătit: Supă cremă de pere şi Tartă cu brânză de burduf şi hribi, dar nici pe cei care vor avea o masă cu peşte: Salată de ouă cu ton sau Ciorbă de peşte. Copiii îl pot aştepta pe Moş Crăciun cu mici atenţii, precum: Desertul lui Moş Crăciun ori Omuleţi de turtă dulce. În capitolul deserturi şi prăjituri veţi găsi o serie de fursecuri, bomboane de casă şi prăjituri care mai de care mai delicioase: lşler cu zmeură şi ciocolată albă, Cornuleţe cu ciocolată, Felii cu ciocolată şi frişcă, Cuburi de ciocolată şi mandarine. Nu pot lipsi nici specialităţile sărate de patiserie, precum: Rulouri cu caşcaval, Pogăci cu jumări, însoţite de câteva băuturi pentru seri de sărbătoare: Lichior de ciocolată albă cu turtă dulce ori Vin fiert cu portocale.
Vă dorim ca parfumul de brad şi colindele frumoase să vă umple inimile de bucurie şi sufletele de linişte. Crăciun fericit!


Adela Sebeştean

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Preparate tradiţionale cu gust
Aperitive de sărbătoare
Cele mai bune ciorbe
Lecţia de gătit
Feluri principale
Bucătăria pentru începători

Meniu vegetarian de sărbătoare
Meniu rapid de sărbătoare
Nicio masă fără peşte
Pagina copiilor
Fursecuri pentru colindători
Mici dulcegării
Prăjituri de zile mari
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie
Băuturi pentru seri de sărbătoare

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro