Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VIII. nr. 12. - decembrie 2021Format: A4 Nr. pagini: 46
Decembrie este luna sărbătorilor, o lună încărcată de
poveste, plină de magie şi dorinţe împlinite. Este o perioadă bogată în
obiceiuri, datini şi superstiţii diferite de la o zonă la alta, multe dintre ele
respectate şi astăzi sau reînviate în multe sate din Transilvania. Se crede că
în ziua de Sf. Nicolae începe cu adevărat iarna, pentru că în această zi Moşul
îşi scutură barba şi începe să ningă. Dacă nu ninge, înseamnă că sfântul Nicolae
a întinerit. În unele sate din Ardeal fetele se adună în ajun de sfântul Nicolae
şi frământă plăcinte pe care le servesc băieţilor, care vin fix la ora 9 seara,
ocazie cu care se încinge o petrecere. În această zi băieţii se organizează în
cete şi aleg gazda în casa căruia fac repetiţiile pentru colinda de Crăciun. Tot
în această zi se pun crenguţe de pomi fructiferi în apă, lângă icoane, ca să
înflorească de Anul Nou. Dacă crenguţele înfloresc până când anul se sfârşeşte,
anul care vine va fi unul roditor. În Maramureş, în ajunul Crăciunului se pune o
potcoavă într-o găleată, din care primul va bea gazda, apoi va da şi vitelor,
pentru a fi toţi tari ca fierul. Găinilor se dă de mâncare din ciur, ca în anul
următor să facă ouă multe. Se curăţă hornurile, iar funinginea se pune la
rădăcina pomilor, pentru a avea rod bogat la anul. Se ung grajdurile cu usturoi,
pentru a alunga strigoii şi duhurile rele. În satele din Maramureş, copiii
pleacă primii la colindat, cu trăistuţe la gât, în care adună colacii, nucile şi
merele primite de la gazde.
În Decembrie, la sat, parcă totul încetineşte şi
devine un colţ de rai. Oamenii se pregătesc în tihnă pentru sărbătorile de
iarnă, taie porcul, din care pregătesc preparate tradiţionale pentru masa de
Crăciun, cea mai bogată de peste an. Revista Bucătăria ardelenească se
alătură cu reţete tradiţionale şi nu numai, pentru a contribui la reuşita mesei
de sărbătoare. Cu ocazia tăierii porcului puteţi pregăti preparate tradiţionale,
ca: Tobă şi Cârnaţi de casă, Ruladă din piept de
porc sau Ciolan presat. Carnea proaspătă de porc este
ingredientul principal pentru ciorbe, ca Ciorbă de porc cu prune
uscate sau preparate de felul principal: Sarmale cu
ciolan. Cei care preferă carnea de pui sau de curcan, pot pregăti
Ciorbă de pui cu ciuperci sau Rulouri de curcan cu nuci
şi prune uscate. Pentru cei începători în ale bucătăritului, avem un
meniu întreg pregătit cu paşi ajutători, şi anume: Ciorbă de porc cu
varză murată, Ragut de pui cu citrice şi Cozonac pufos cu nucă,
cacao şi rahat. La categoria aperitivelor, vă recomandăm:
Ruladă aperitiv cu mac sau Plăcintă cu carne
afumată. Nu am uitat nici de cei care nu consumă carne, pentru ei am
pregătit: Supă cremă de pere şi Tartă cu brânză de
burduf şi hribi, dar nici pe cei care vor avea o masă cu peşte:
Salată de ouă cu ton sau Ciorbă de peşte.
Copiii îl pot aştepta pe Moş Crăciun cu mici atenţii, precum: Desertul
lui Moş Crăciun ori Omuleţi de turtă dulce. În
capitolul deserturi şi prăjituri veţi găsi o serie de fursecuri, bomboane de
casă şi prăjituri care mai de care mai delicioase: lşler cu zmeură şi
ciocolată albă, Cornuleţe cu ciocolată, Felii cu ciocolată şi frişcă, Cuburi de
ciocolată şi mandarine. Nu pot lipsi nici specialităţile sărate de
patiserie, precum: Rulouri cu caşcaval, Pogăci cu jumări,
însoţite de câteva băuturi pentru seri de sărbătoare: Lichior de
ciocolată albă cu turtă dulce ori Vin fiert cu
portocale.
Vă dorim ca parfumul de brad şi colindele frumoase să vă
umple inimile de bucurie şi sufletele de linişte. Crăciun fericit!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Preparate tradiţionale cu gust
Aperitive de sărbătoare
Cele mai bune ciorbe
Lecţia de gătit
Feluri principale
Bucătăria pentru începători
Meniu rapid de sărbătoare
Nicio masă fără peşte
Pagina copiilor
Fursecuri pentru colindători
Prăjituri de zile mari
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie
Băuturi pentru seri de sărbătoare