Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul VIII. nr. 2. - februarie 2021
Format: A4    Nr. pagini: 46   
     

Dacă este februarie, este multă dragoste, sărbătorită în zile speciale, de două ori în această lună. Care dintre ele este cea adevărată, Ziua Îndrăgostiţilor sau Dragobetele? Prima este sărbătorită pe tot mapamondul, la baza căreia stă o legenda, conform căreia în Roma Antică trăia un preot, pe nume Valentin, care oficia în secret căsătoriile între tinerii îndrăgostiţi, împotriva legii date de către împăratul Claudius, care îi considera pe bărbaţii căsătoriţi soldaţi slabi. Din această cauză preotul a fostînchis şi condamnat la moarte pe 14 februarie 269 d.Hr. Se spune că în închisoare s-a îndrăgostit de fiica temnicerului şi în scrisoarea lui către fată s-a semnat al tău Valentin. La zece zile distanţă, pe 24 februarie este o sărbătoare veche, Dragobetele, la baza căreia stă tot o legendă, conform căreia o femeie, pe nume Baba Dochia, avea un băiat, Dragobete, considerat zeul dragostei în mitologia românească. Dragobete era un flăcău frumos şi vesel de care se îndrăgosteau toate fetele. În noaptea de 23 spre 24 februarie el apărea în visele băieţilor şi îi învăţa cum să iubească. Se spune că tinerii care se întâlnesc în această zi vor avea parte de o iubire protejată tot anul. Nu cred că este cazul să intrăm în polemici cu privire la respectarea acestor sărbători. Fiecare are dreptul să-şi arate dragostea după cum doreşte, unii după standarde mai comerciale, alţii într-un mod mai unic şi personal. Dar cum "dragostea trece prin stomac", mai devreme sau mai târziu, vom ajunge oricum şi la mâncare. Trebuie să recunoaştem, nimic nu se compară cu plăcerea de a lua masa alături de persoana iubită. O cină romantică pregătită în secret este un cadou foarte apreciat de către partener, nu ezitaţi să apelaţi la ajutorul revistei Bucătăria ardelenească pentru un meniu delicios. Un Cocteil de rodie, Pulpe de pui picante şi un Cheesecake cu smochine pot fi o alegere bună pentru această ocazie, dar se pot face şi alte combinaţii de meniu din paginile revistei. Bunicii noştri în această lună găteau Supă de răzălăi, Tochitură de porc cu ceapă şi Pogăci dulci cu nucă. Reţetele sezonale, care ne încălzesc atât trupul cât şi sufletul, sunt: Supă cremă de usturoi cu carne afumată, Pate de fasole cu măsline, Iahnie rapidă de fasole. Ca de obicei, şi acum sunt câteva reţete pentru începători, cu paşi ajutători: Caserola de fasole, Lasagna bolognese împreună cu prepararea foilor. O legumă redescoperită este topinamburul, din care se pot găti, printre altele, şi Chipsuri de topinambur sau Tocană de topinamburi cu ouă româneşti. În rubrica Nici o masă fără peşte sunt reţetele Ciorbă de peşte cu tarhon şi File de peşte în crustă de alune; iar în rubrica Masa de duminică găsim Ciorbă de pui cu legume şi Salată de cartofi cu ciuperci şi broccoli pane. Luna aceasta gustăm din bucătăria Chinei: Vită cu legume în stil asiatic şi Tăiţei chinezeşti cu legume. Pentru un mic răsfăţ sănătos vă propunem: Biluţe din curmale sau Biluţe de cocos cu colagen. Este perioada fructelor exotice, care sunt ideale pentru prăjiturile Rulada Lacrimă de elefant, Cheesecake cu mentă şi lămâie şi Tarta banoffee. Am pregătit o suită de gogoşi şi produse de patiserie: Cruffin cu scorţişoară, Gogoşi periniţă şi Gogoşi cu cartofi. În încheiere folosim conserve din cămară în reţetele: Supă de vişine şi Ciolan afumat în sos de zacuscă. Vă dorim zile pline de dragoste şi poftă bună la reţetele gătite!

Adela Sebeştean

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Supe pentru zile friguroase
Din bucătăria bunicii
Bunătăţi cu fasole boabe
Lecţia de gătit
Meniu rapid pentru zile aglomerate
Bucate din natură: topinamburul
Nicio masă fără peşte

Duminica în familie
Bucătăria pentru începători
Reţete cu dragoste
Reţete din lumea largă
Pagina copiilor
Răsfăţ cu dulciuri sănătoase
Prăjituri de zile mari
Delicii cu fructe de sezon
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie
De pe raftul din cămară

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro