Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VIII. nr. 2. - februarie 2021Format: A4 Nr. pagini: 46
Dacă este februarie, este multă dragoste,
sărbătorită în zile speciale, de două ori în această lună. Care dintre ele este
cea adevărată, Ziua Îndrăgostiţilor sau Dragobetele? Prima este sărbătorită pe
tot mapamondul, la baza căreia stă o legenda, conform căreia în Roma Antică
trăia un preot, pe nume Valentin, care oficia în secret căsătoriile între
tinerii îndrăgostiţi, împotriva legii date de către împăratul Claudius, care îi
considera pe bărbaţii căsătoriţi soldaţi slabi. Din această cauză preotul a
fostînchis şi condamnat la moarte pe 14 februarie 269 d.Hr. Se spune că în
închisoare s-a îndrăgostit de fiica temnicerului şi în scrisoarea lui către fată
s-a semnat al tău Valentin. La zece zile distanţă, pe 24 februarie este
o sărbătoare veche, Dragobetele, la baza căreia stă tot o legendă, conform
căreia o femeie, pe nume Baba Dochia, avea un băiat, Dragobete, considerat zeul
dragostei în mitologia românească. Dragobete era un flăcău frumos şi vesel de
care se îndrăgosteau toate fetele. În noaptea de 23 spre 24 februarie el apărea
în visele băieţilor şi îi învăţa cum să iubească. Se spune că tinerii care se
întâlnesc în această zi vor avea parte de o iubire protejată tot anul.
Nu cred că este cazul să intrăm în polemici cu
privire la respectarea acestor sărbători. Fiecare are dreptul să-şi arate
dragostea după cum doreşte, unii după standarde mai comerciale, alţii într-un
mod mai unic şi personal. Dar cum "dragostea trece prin stomac", mai devreme sau
mai târziu, vom ajunge oricum şi la mâncare. Trebuie să recunoaştem, nimic nu se
compară cu plăcerea de a lua masa alături de persoana iubită. O cină romantică
pregătită în secret este un cadou foarte apreciat de către partener, nu ezitaţi
să apelaţi la ajutorul revistei Bucătăria ardelenească pentru un meniu
delicios. Un Cocteil de rodie, Pulpe de pui picante şi un
Cheesecake cu smochine pot fi o alegere bună pentru această
ocazie, dar se pot face şi alte combinaţii de meniu din paginile revistei.
Bunicii noştri în această lună găteau Supă de răzălăi, Tochitură de porc
cu ceapă şi Pogăci dulci cu nucă. Reţetele sezonale,
care ne încălzesc atât trupul cât şi sufletul, sunt: Supă cremă de
usturoi cu carne afumată, Pate de fasole cu măsline, Iahnie rapidă de
fasole. Ca de obicei, şi acum sunt câteva reţete pentru începători, cu
paşi ajutători: Caserola de fasole, Lasagna bolognese împreună
cu prepararea foilor. O legumă redescoperită este topinamburul, din care se pot
găti, printre altele, şi Chipsuri de topinambur sau
Tocană de topinamburi cu ouă româneşti. În rubrica Nici o
masă fără peşte sunt reţetele Ciorbă de peşte cu tarhon şi
File de peşte în crustă de alune; iar în rubrica Masa
de duminică găsim Ciorbă de pui cu legume şi
Salată de cartofi cu ciuperci şi broccoli pane. Luna aceasta
gustăm din bucătăria Chinei: Vită cu legume în stil asiatic
şi Tăiţei chinezeşti cu legume. Pentru un mic răsfăţ
sănătos vă propunem: Biluţe din curmale sau Biluţe de
cocos cu colagen. Este perioada fructelor exotice, care sunt ideale
pentru prăjiturile Rulada Lacrimă de elefant, Cheesecake cu mentă şi
lămâie şi Tarta banoffee. Am pregătit o suită de
gogoşi şi produse de patiserie: Cruffin cu scorţişoară, Gogoşi
periniţă şi Gogoşi cu cartofi. În încheiere folosim
conserve din cămară în reţetele: Supă de vişine şi
Ciolan afumat în sos de zacuscă. Vă dorim zile pline de dragoste şi poftă bună la reţetele gătite!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Supe pentru zile friguroase
Din bucătăria bunicii
Bunătăţi cu fasole boabe
Lecţia de gătit
Meniu rapid pentru zile aglomerate
Bucate din natură: topinamburul
Nicio masă fără peşte
Bucătăria pentru începători
Reţete cu dragoste
Reţete din lumea largă
Pagina copiilor
Răsfăţ cu dulciuri sănătoase
Delicii cu fructe de sezon
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie
De pe raftul din cămară