Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VIII. nr. 3. - martie 2021Format: A4 Nr. pagini: 46
Aşteptăm cu nerăbdare primăvara, să scăpăm de
gri şi întuneric, să ne debarasăm de gândurile negative care au pus stăpânire pe
noi spre sfârşitul iernii. Dimineţile tot mai luminoase, soarele din ce în ce
mai puternic şi natura tot mai colorată ne dau energie şi ne fac din ce în ce
mai activi şi mai pozitivi. Este perioada când încep să prindă contur cele mai
multe dintre planurile noastre făcute la începutul anului, când simţim nevoia să
facem mai multă mişcare şi să revitalizăm organismul cu cât mai multe vitamine.
Plantele de primăvară sunt ideale pentru asta, sunt un adevărat izvor de
sănătate şi sunt recunoscute pentru calităţile lor nutritive. Să profităm la
maxim de beneficiile primelor verdeţuri precum urzica, ştevia, spanacul,
măcrişul, salata verde sau a legumelor precum ceapa şi usturoiul verde,
ridichile de lună, în primul rând în stare crudă, în salate, cu puţină zeamă de
lămâie sau oţet balsamic. În paginile revistei Bucătăria ardelenească
găsiţi idei de reţete cu toate aceste verdeţuri, atât salate cât şi preparate
calde: Salată de ouă cu ridichi, Ciorbă de salată cu perişoare de şuncă,
Supă cremă de verdeţuri, Supă cremă de ridichi, Tartă cu măcriş, Borş de fasole
cu urzici, Pilaf cu urzici. În perioada Postului Mare, care începe pe
15 Martie, puteţi implementa reţetele: Spaghete cu legume călite, Pate
din seminţe de dovleac, Ciorbă de roşii cu arpacaş, Fasole făcăluită, Găluşte de
cartofi cu sos picant de roşii, iar când este dezlegare la peşte,
reţetele: Păstrăv cu legume şi Salată de paste cu
ton. În zilele cu programul încărcat, se poate găti un meniu rapid cu
preparatele: Supă cremă de ridichi, Pui Stroganoff, Biluţe de
castane, iar când rămâne mai mult timp pentru bucătărie o Cremă
de ouă cu ciuperci, Şniţele picante cu pilaf, Clătite sărate cu telemea şi ceapă
verde, sau Brioşe aperitiv cu piept de pui pentru care
am pregătit şi paşi ajutători. Un mic dejun sănătos ca de exemplu: Terci
de ovăz cu dovlecel, Omletă rulată cu şuncă şi caşcaval sau
Salată de ouă cu avocado este primul lucru pe care îl putem
face ca energia să ne ţină toată ziua. De 8 Martie bărbaţii care vor să-şi
surprindă doamnele speciale din viaţa lor cu o cină gustoasă, o pot face
pregătind un Ragut din piept de pui cu legume, Mini torturi
trandafir şi un Lichior de vanilie şi cafea. Luna
aceasta vom degusta împreună o ciorbă rusească, denumită
Soleanca; o plăcintă tradiţională din Gruzia, denumită
Khachapuri şi Tempura cu legume din Japonia.
Capitolul dulciuri e plin cu deserturi, torturi şi brioşe, precum:
Biscuiţi cu ciocolată şi drajeuri, Ştrudel cu mere, Brioşe cu morcovi,
Brioşe cu cremă de ciocolată, Cremeş cu bezea, Prăjitură cu mere şi bezea,
Tiramisu cu fructe de pădure, Tort de brânză cu cremă de alune, Tort de brânză
cu portocale; iar cel sărat cu produse de patiserie, precum:
Bucte cu brânză, Cornuri cu brânză feta şi spanac, Plicuri cu
şuncă. În încheiere aducem şi câteva pahare de smoothie pline cu
vitamine. Vă dorim o primăvară plină de bucurii, cu mâncăruri preparate din
alimente sănătoase!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Verdeţuri de primăvară
Reţete de post
Din bucătăria bunicii
Lecţia de gătit
Meniu rapid pentru zile aglomerate
Bucate din natură: urzica
Nicio masă fără peşte
Bucătăria pentru începători
Masă festivă pentru 8 Martie
Sănătatea din bucate
Reţete din lumea largă
Pagina copiilor
Răsfăţ cu dulciuri sănătoase
Torturi de brânză fără coacere
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie
Smoothie-uri: doza perfectă de vitamine