Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul VIII. nr. 5. - mai 2021
Format: A4    Nr. pagini: 46   
     

Îmi place primăvara, pentru că zilele sunt mai lungi, pot să petrec mult timp în natură, să-mi întreţin grădina cu flori sau cu legume, sau doar să stau în leagănul din curte sub razele încălzitoare ale soarelui, în compania unei cărţi bune. Începând din luna mai, de cele mai multe ori luăm masa în foişorul din grădină, chiar dacă aranjarea ei durează mai mult timp, dar ne răsplăteşte mireasma florilor şi ciripitul păsărilor. Chiar şi mâncarea are alt gust în aer liber. Începe sezonul grătarelor, al preparării mâncării la ceaun, ne adunăm din ce în ce mai mulţi în jurul mesei, sau în jurul focului. Avem nevoie, acum parcă mai mult decât oricând, să facem plimbări şi drumeţii în natură, unde putem duce cu noi un coş de picnic, în care pregătim de acasă câteva de-ale gurii, ca de exemplu: Cremă de mazăre, Tartă cu praz şi cartofi, Papară coaptă în chifle sau câteva specialităţi de patiserie, cum ar fi: Triunghiuri cu ciuperci şi brânză de oaie, Cornuleţe cu caşcaval şi spanac, Foitaj cu bacon şi brânză Camembert. În luna mai, natura ne oferă cele mai multe legume proaspete, printre care gulia de primăvară, din care se pot găti: Gulii umplute, Felii de gulie pane sau Supă de gulii cu găluşte de făină. Verdeţurile proaspete cum sunt spanacul, leurda şi frunzele de untişor se pot folosi în reţetele: Ciorbă de untişor, Gnochii cu spanac, brânză feta şi roşii, Tartă cu brânzeturi şi leurdă. În paginile revistei puteţi găsi idei de meniuri pentru zilele aglomerate din cursul săptămânii: Piept de pui în sos cremos cu usturoi, Salată de primăvară, Gomboţi de brânză cu ovăz; dar şi meniu pentru sfârşit de săptămână: Borş de legume, Cotlet de porc în sos de smântână cu legume, Prăjitură cu urdă şi caise. În ziua de peşte se poate găti: Ciorbă de peşte cu tarhon, Salată de paste cu somon sau Somon asiatic. Un meniu sănătos ar putea include: Unt de caju, Piept de pui cu salvie şi piure de păstârnac şi Tortilla din cartofi dulci. Trufandaua lunii, căpşuna, se pretează de minune la mic dejun sau chiar şi la masa de prânz: Crostini cu căpşune, Coaste de viţel cu salsa de fructe şi Supă cremă de căpşune. Luna aceasta vom degusta preparate cunoscute şi nouă, dar în stil bulgăresc: Ciorbă de burtă, Mititei şi Papară. Copiii vor fi încântaţi de: Supă cremă de cartofi şi păstârnac, Piept de pui în sos cremos şi Felii „primăvara". Brânza ciobanilor, urda, specifică zonei Ardealului, este delicioasă în reţete ca: Mini clătite cu urdă şi afine, Guguluf cu urdă şi Bucte cu urdă. În capitolul dulciuri şi prăjituri, veţi găsi o suită de reţete cu fructe de sezon: Prăjitură cu ciocolată albă şi vişine, Coşuleţe cu căpşune. Prăjitură cu rubarbă şi căpşune şi Tort cu brânză, nucă de cocos şi căpşune. Începe şi sezonul conservelor, putem pune deja pe raftul din cămară: Leurdă cu ulei şi sare, Dulceaţă de căpşune cu piper roşu şi Sirop din conuri de pin. Vă dorim să aveţi o primăvară minunată, cu multe legume şi fructe de sezon!

Adela Sebeştean

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Bucate pentru coşul de picnic
Legume de sezon: gulia
Din bucătăria bunicii
Lecţia de gătit
Meniu rapid pentru zile aglomerate
Bucate din natură: leurda
Nicio masă fără peşte

Duminica în familie
Bucătăria pentru începători
Sănătatea din bucate
Combinaţii aparte cu căpşune
Reţete din lumea largă
Pagina copiilor
Reţete cu urdă
Prăjituri de zile mari
Delicii cu căpşune
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie
Pe raftul din cămară

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro