Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul VIII. nr. 6. - iunie 2021
Format: A4    Nr. pagini: 46   
     

Se zice că pofta vine mâncând, dar cu siguranţă şi privind un preparat gustos pe o farfurie. Mâncarea ne provoacă cele cinci simţuri: văzul, auzul, simţul tactil, mirosul şi gustul, iar toate împreună ne ajută să evaluăm preparatul din faţa noastră. Ochiul este primul şi cel mai important organ senzorial care captează atenţia atunci când farfuria este pusă pe masă, cu ajutorul lui evaluăm estetica mâncării şi decidem în proporţie de 60-80% dacă aceasta ne place sau nu. Nasul ne furnizează detalii despre mirosul şi aroma mâncării, simţul tactil şi auzul de informaţii despre consistenţa şi textura ei, dacă aceasta este crocantă sau moale, sfărâmiciosă sau elastică, grunjoasă sau vâscoasă. Toate aceste simţuri lucrează împreună şi alertează papilele gustative de pe limbă şi de pe cerul gurii, şi ne ajută în interpretarea caracteristicilor a ceea ce mâncăm. Tocmai de aceasta este important ca mâncarea să fie cât mai frumos prezentată, cu aspect şi miros plăcut, şi nu în ultimul rând să fie şi gustoasă. Revista Bucătăria ardelenească încearcă lună de lună să vă aducă preparate delicioase, plăcut prezentate, din care să puteţi lua şi idei de servire. Gustări uşoare precum Salată de vară şi Bruschete greceşti pot fi decorate cu flori comestibile, frunze aromate şi fructe de vară. Ciorba de păstăi de mazăre, Ciorba de dovlecei cu ouă româneşti sau Ciorba de fasole verde cu smântână arată mai apetisante în farfurii dacă sunt servite cu felii de ouă fierte, legume tăiate la dimensiuni egale sau sunt presărate cu diferite verdeţuri. O mâncare simplă ca Tocăniţa de cartofi noi cu lapte este mai gustoasă cu o creastă de slănină prăjită frumos, iar Prăjiturii leneşe cu urdă şi mărar îi stă bine dacă este presărată cu puţin zahăr pudră. În rubricile pentru începători în ale bucătăritului am adus reţetele Graten de cartofi noi cu smântână şi telemea şi Piept de pui cu mazăre şi smântână prezentate pas cu pas. În lunile de vară se pot găti în aer liber reţetele: Ciolan cu fasole la ceaun, Ghiveci cu ciuperci la ceaun, Gulaş la ceaun sau Supă cremă de peşte la ceaun, iar în timp ce mâncarea fierbe, se pot culege ciuperci pentru o Supă de salată cu bureţi de rouă sau Ravioli cu busuioc şi ciuperci. Fructe de mare sunt preferate vara în reţete uşoare ca Supă de creveţi, Creveţi la grătar sau Midii în vin alb. Meniul de duminică poate fi o Ciorbă de pui cu legume, Aripioare de pui cu legume la tavă şi o Ruladă cu zmeură, sau se poate încerca unul dintre paneurile puţin mai altfel: Cotlet de porc în pane de brânză de oaie, Piept de pui în făină de in sau Carne de porc în pane de broccoli. Reţetele Supă de cireşe, Piept de pui cu caşcaval la cuptor şi Cobbler cu mere şi îngheţată vor fi pe placul copiilor, dar şi Caise la grill cu cremă de iaurt, Ananas la grătar sau Desertul cu cremă de brânză şi caise. În zilele călduroase sunt binevenite răsfăţurile cu Parfe cu afine, Îngheţată de caramel cu grilaj de migdale sau Îngheţată de iaurt pe băţ sau cu prăjituri cu fructe de sezon: Prăjitură cu iaurt şi zmeură, Chec cu mac şi vişine, Prăjitură cu bezea şi coacăze roşii. Încheiem seria reţetelor cu specialităţi de patiserie: Focaccia tablou, Lipii cu brânză de oaie şi roşii şi Biluţe cu cârnaţi şi caşcaval şi cu câteva conserve pentru iarnă: Dulceaţă de zmeură, Dulceaţă de coacăze roşii, Conservă de fasole verde. Vă dorim să aveţi o vară caldă cu deserturi răcoritoare!

Adela Sebeştean

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Gustări proaspete de vară
Ciorbe din ingrediente de sezon
Din bucătăria bunicii
Lecţia de gătit
Să gătim la ceaun
Bucate din natură: bureţii de rouă

Nicio masă fără peşte
Duminica în familie
Bucătăria pentru începători
Paneuri mai altfel
Reţete din lumea largă
Pagina copiilor
Răsfăţ cu deserturi de fructe
Delicii îngheţate
Prăjituri cu fructe de sezon
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie
Pe raftul din cămară

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro