Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VIII. nr. 6. - iunie 2021Format: A4 Nr. pagini: 46
Se zice că pofta vine mâncând, dar cu siguranţă şi privind un preparat gustos pe o farfurie. Mâncarea ne provoacă cele cinci simţuri: văzul, auzul, simţul tactil, mirosul şi gustul, iar toate împreună ne
ajută să evaluăm preparatul din faţa noastră. Ochiul este primul şi cel mai important organ senzorial care captează atenţia atunci când farfuria este pusă pe masă, cu ajutorul lui evaluăm estetica mâncării şi decidem în proporţie de
60-80% dacă aceasta ne place sau nu. Nasul ne furnizează detalii despre mirosul
şi aroma mâncării, simţul tactil şi auzul de informaţii despre consistenţa şi
textura ei, dacă aceasta este crocantă sau moale, sfărâmiciosă sau elastică,
grunjoasă sau vâscoasă. Toate aceste simţuri lucrează împreună şi alertează
papilele gustative de pe limbă şi de pe cerul gurii, şi ne ajută în
interpretarea caracteristicilor a ceea ce mâncăm. Tocmai de aceasta este
important ca mâncarea să fie cât mai frumos prezentată, cu aspect şi miros
plăcut, şi nu în ultimul rând să fie şi gustoasă. Revista Bucătăria ardelenească
încearcă lună de lună să vă aducă preparate delicioase, plăcut prezentate, din
care să puteţi lua şi idei de servire. Gustări uşoare precum Salată de
vară şi Bruschete greceşti pot fi decorate cu flori
comestibile, frunze aromate şi fructe de vară. Ciorba de păstăi de
mazăre, Ciorba de dovlecei cu ouă româneşti sau Ciorba de
fasole verde cu smântână arată mai apetisante în farfurii dacă sunt
servite cu felii de ouă fierte, legume tăiate la dimensiuni egale sau sunt
presărate cu diferite verdeţuri. O mâncare simplă ca Tocăniţa de cartofi
noi cu lapte este mai gustoasă cu o creastă de slănină prăjită frumos,
iar Prăjiturii leneşe cu urdă şi mărar îi stă bine dacă este
presărată cu puţin zahăr pudră. În rubricile pentru începători în ale
bucătăritului am adus reţetele Graten de cartofi noi cu smântână şi
telemea şi Piept de pui cu mazăre şi smântână
prezentate pas cu pas. În lunile de vară se pot găti în aer liber reţetele:
Ciolan cu fasole la ceaun, Ghiveci cu ciuperci la ceaun, Gulaş la ceaun
sau Supă cremă de peşte la ceaun, iar în timp ce
mâncarea fierbe, se pot culege ciuperci pentru o Supă de salată cu
bureţi de rouă sau Ravioli cu busuioc şi ciuperci.
Fructe de mare sunt preferate vara în reţete uşoare ca Supă de creveţi,
Creveţi la grătar sau Midii în vin alb. Meniul de
duminică poate fi o Ciorbă de pui cu legume, Aripioare de pui cu legume
la tavă şi o Ruladă cu zmeură, sau se poate încerca
unul dintre paneurile puţin mai altfel: Cotlet de porc în pane de brânză
de oaie, Piept de pui în făină de in sau Carne de porc în pane
de broccoli. Reţetele Supă de cireşe, Piept de pui cu caşcaval
la cuptor şi Cobbler cu mere şi îngheţată vor fi pe
placul copiilor, dar şi Caise la grill cu cremă de iaurt, Ananas la
grătar sau Desertul cu cremă de brânză şi caise. În
zilele călduroase sunt binevenite răsfăţurile cu Parfe cu afine,
Îngheţată de caramel cu grilaj de migdale sau Îngheţată de
iaurt pe băţ sau cu prăjituri cu fructe de sezon: Prăjitură cu
iaurt şi zmeură, Chec cu mac şi vişine, Prăjitură cu bezea şi coacăze
roşii. Încheiem seria reţetelor cu specialităţi de patiserie:
Focaccia tablou, Lipii cu brânză de oaie şi roşii şi
Biluţe cu cârnaţi şi caşcaval şi cu câteva conserve pentru
iarnă: Dulceaţă de zmeură, Dulceaţă de coacăze roşii, Conservă de fasole
verde. Vă dorim să aveţi o vară caldă cu deserturi răcoritoare!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Gustări proaspete de vară
Ciorbe din ingrediente de sezon
Din bucătăria bunicii
Lecţia de gătit
Să gătim la ceaun
Bucate din natură: bureţii de rouă
Duminica în familie
Bucătăria pentru începători
Paneuri mai altfel
Reţete din lumea largă
Pagina copiilor
Delicii îngheţate
Prăjituri cu fructe de sezon
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie
Pe raftul din cămară