Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul VIII. nr. 7-8. - iulie-august 2021
Format: A4    Nr. pagini: 46   
     

Privesc răsăritul de soare, razele care se împrăştie luminează dintr-o dată oaza de linişte din jur, oferind un spectacol greu de descris în cuvinte. Vara s-a lăsat mai mult aşteptată anul acesta şi cred că nu sunt singura care am aşteptat cu nerăbdare să vină. Sătulă că ploile din ultima vreme, care m-au udat leoarcă de mai multe ori, în acele clipe îmi doream să fie veşnic soare. Dar într-un final a venit şi este timpul să plecăm undeva unde ne putem relaxa, să ne rupem de cotidian şi să ne desprindem gândul de la responsabilităţile de peste an. Alimentaţia este importantă în toate anotimpurile, dar vara cu atât mai mult, când zilele caniculare ne pot crea şi neplăceri. Cel mai important este să fim atenţi la hidratare, oriunde am fi în concediu, pe lângă apa proaspătă putem să ne pregătim ceaiuri reci, limonade cu fructe sau cocteiluri fără alcool, precum: Ceai negru cu fructe de pădure, Limonadă cu ghimbir şi piersici sau cocteil Peach Melba. Delicii răcoritoarele sub formă de îngheţate, sorbeturi sau parfeuri ne ispitesc la tot pasul, sau le putem prepara şi acasă, după reţetele din numărul actual al revistei: Îngheţată de ciocolată cu rom, Sorbet de zmeură, Parfe de ciocolată albă şi fructe de pădure sau Semifredo de lămâie. Dacă tot suntem la capitolul deserturi, vă propunem şi o serie de reţete de prăjituri cu fructe: Ruladă cu afine, Ruladă cu mure şi zmeură, Tort cu brânză şi afine; şi câteva reţete de dulciuri alternative, fără zahăr: Baton de ovăz cu alune, Biluţe de biscuiţi şi Prăjitură cu brânză de vacă şi zmeură. Legumele vedete ale verii sunt vinetele, roşiile şi zucchinii din care puteţi găti: Evantai de vinete, Pulpe de pui cu ragut de vinete, Vinete umplute, Graten de zucchini, Chiftele de zucchini cu caşcaval, Cremă de zucchini, Supă cremă de roşii sau Piept de pui cu ghiveci de legume. Conserva de ton este un ingredient sănătos din care se poate pregăti un Taco cu ton sau o Chiflă cu cremă de ton, ideală pentru o gustare la plajă sau într-o drumeţie. La marginea pădurilor este posibil să găsiţi ciuperci, mai ales gălbiori, din care puteţi găti: Ciorbă de gălbiori, Spaghete cu ragut de legume şi gălbiori sau un Pilaf de gălbiori. Dacă alegeţi să faceţi un grătar într-o poieniţă, poate fi un Piept de porc în mari nadă de verdeţuri, Frigărui cu piept de pui şi legume, Frigărui de somon sau Pulpe pe pui la grătar. Un concediu odihnitor putem avea şi la ţară la bunici, unde posibil să fim delectaţi cu supe vechi ardeleneşti, care se servesc reci: Supă de vişine, Supă dulce de mere sau Supă ardelenească de agrişe. Cei începători în ale bucătăritului vor putea încerca două reţete cu paşi ajutători: Ciorbă de curcan cu legume şi Langoşi cu smântână şi caşcaval. Pentru cine rapide vă oferim reţetele: Salată cu paste orzo şi legume, Salată de pui cu fasole sau o mâncărică de Pui cu legume. Chiar dacă nu ajungem pe meleaguri străine, tot vom putea gusta din preparatele lor tradiţionale, dacă le preparăm acasă: Piept de pui toscan, Salată israeliană sau Piept de pui în stil asiatic. Nu i-am uitat nici pe cei mici care se vor bucura de o Supă de caise, de Tartinele piraţilor şi de o Îngheţată de caise. Vă dorim să aveţi vacanţe frumoase cu mâncare delicioasă!

Adela Sebeştean

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Delicii la grătar
Bunătăţi din ingrediente de sezon:
zucchiniul
Din bucătăria bunicii
Lecţia de gătit
Meniu rapid pentru zile aglomerate
Bucate din natură: gălbiorii

Nicio masă fără peşte
Duminica în familie
Bucătăria pentru începători
Ce gătim din vinete?
Idei rapide de cină
Reţete din lumea largă
Pagina copiilor
Răsfăţ cu dulciuri sănătoase
Prăjituri de zile mari
Delicii îngheţate
Şcoala dulciurilor
Tarte cu legume
Specialităţi de patiserie

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro