Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VIII. nr. 7-8. - iulie-august 2021Format: A4 Nr. pagini: 46
Privesc răsăritul de soare, razele care se
împrăştie luminează dintr-o dată oaza de linişte din jur, oferind un spectacol
greu de descris în cuvinte. Vara s-a lăsat mai mult aşteptată anul acesta şi
cred că nu sunt singura care am aşteptat cu nerăbdare să vină. Sătulă că ploile
din ultima vreme, care m-au udat leoarcă de mai multe ori, în acele clipe îmi
doream să fie veşnic soare. Dar într-un final a venit şi este timpul să plecăm
undeva unde ne putem relaxa, să ne rupem de cotidian şi să ne desprindem gândul
de la responsabilităţile de peste an. Alimentaţia este importantă în toate
anotimpurile, dar vara cu atât mai mult, când zilele caniculare ne pot crea şi
neplăceri. Cel mai important este să fim atenţi la hidratare, oriunde am fi în
concediu, pe lângă apa proaspătă putem să ne pregătim ceaiuri reci, limonade cu
fructe sau cocteiluri fără alcool, precum: Ceai negru cu fructe de
pădure, Limonadă cu ghimbir şi piersici sau cocteil Peach
Melba. Delicii răcoritoarele sub formă de îngheţate, sorbeturi sau
parfeuri ne ispitesc la tot pasul, sau le putem prepara şi acasă, după reţetele
din numărul actual al revistei: Îngheţată de ciocolată cu rom, Sorbet de
zmeură, Parfe de ciocolată albă şi fructe de pădure sau
Semifredo de lămâie. Dacă tot suntem la capitolul deserturi, vă
propunem şi o serie de reţete de prăjituri cu fructe: Ruladă cu afine,
Ruladă cu mure şi zmeură, Tort cu brânză şi afine; şi câteva reţete de
dulciuri alternative, fără zahăr: Baton de ovăz cu alune, Biluţe de
biscuiţi şi Prăjitură cu brânză de vacă şi zmeură.
Legumele vedete ale verii sunt vinetele, roşiile şi zucchinii din care puteţi
găti: Evantai de vinete, Pulpe de pui cu ragut de vinete, Vinete
umplute, Graten de zucchini, Chiftele de zucchini cu caşcaval, Cremă de
zucchini, Supă cremă de roşii sau Piept de pui cu ghiveci de
legume. Conserva de ton este un ingredient sănătos din care se poate
pregăti un Taco cu ton sau o Chiflă cu cremă de
ton, ideală pentru o gustare la plajă sau într-o drumeţie. La marginea
pădurilor este posibil să găsiţi ciuperci, mai ales gălbiori, din care puteţi
găti: Ciorbă de gălbiori, Spaghete cu ragut de legume şi
gălbiori sau un Pilaf de gălbiori. Dacă alegeţi să
faceţi un grătar într-o poieniţă, poate fi un Piept de porc în mari nadă
de verdeţuri, Frigărui cu piept de pui şi legume, Frigărui de somon sau
Pulpe pe pui la grătar. Un concediu odihnitor putem avea şi la
ţară la bunici, unde posibil să fim delectaţi cu supe vechi ardeleneşti, care se
servesc reci: Supă de vişine, Supă dulce de mere sau
Supă ardelenească de agrişe. Cei începători în ale
bucătăritului vor putea încerca două reţete cu paşi ajutători: Ciorbă de
curcan cu legume şi Langoşi cu smântână şi caşcaval.
Pentru cine rapide vă oferim reţetele: Salată cu paste orzo şi legume,
Salată de pui cu fasole sau o mâncărică de Pui cu
legume. Chiar dacă nu ajungem pe meleaguri străine, tot vom putea gusta
din preparatele lor tradiţionale, dacă le preparăm acasă: Piept de pui
toscan, Salată israeliană sau Piept de pui în stil
asiatic. Nu i-am uitat nici pe cei mici care se vor bucura de o
Supă de caise, de Tartinele piraţilor şi de o
Îngheţată de caise. Vă dorim să aveţi vacanţe frumoase cu
mâncare delicioasă!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Delicii la grătar
Bunătăţi din ingrediente de sezon:
zucchiniul
Din bucătăria bunicii
Lecţia de gătit
Meniu rapid pentru zile aglomerate
Bucate din natură: gălbiorii
Duminica în familie
Bucătăria pentru începători
Ce gătim din vinete?
Idei rapide de cină
Reţete din lumea largă
Pagina copiilor
Prăjituri de zile mari
Delicii îngheţate
Şcoala dulciurilor
Tarte cu legume
Specialităţi de patiserie