Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul VIII. nr. 9. - septembrie 2021Format: A4 Nr. pagini: 46
Toamna îşi face simţită prezenţa din ce în ce mai mult, frunzele îşi schimbă culoarea, zilele se scurtează, iar nopţile devin
mai lungi. Sunetul clopoţelului acompaniat de vuietul vesel al copiilor anunţă
începutul unui nou an şcolar. În viţa-de-vie şi grădini oamenii strâng roadele
pământului şi le pregătesc pentru iarnă. Culesul strugurilor numit în unele zone
surechi, este o activitate din vechi timpuri care a rămas vie şi astăzi. Pe
vremuri era obiceiul sfinţirii viei înainte de cules şi a beciurilor unde erau
depozitate butoaiele cu vin, se dădeau struguri de pomană pentru a avea rod
bogat şi în anul care vine. Culesul era un eveniment la care participa tot
satul, strugurii erau zdrobiţi cu picioarele goale de către cele mai frumoase
fecioare, după care se încingeau ospeţe cu lăutari. În paginile revistei
Bucătăria Ardelenească vă propunem un meniu de surechi care se pregătea la
astfel de ocazii, de cele mai multe ori la ceaun: Borş de porc cu
legume, Tocăniţă de cocoş şi Palaneţe cu varză. Din
bogăţia de legume şi fructe de toamnă se pot prepara diverse reţete de sezon,
precum: Pui cu varză, Ghiveci de legume, Ciorbă de legume cu smântână,
Supă cremă de conopidă, Pate de legume coapte, Pate de fasole. Cei
începători în ale bucătăriei pot încerca reţetele pregătit cu paşi ajutători:
Rulouri de vinete cu carne şi Tocăniţă de viţel cu
legume. Ne amintim cu drag de bucătăria bunicii, unde ea ne pregătea
deserturile: Mălai dulce, Papanaşi falşi şi Prăjitură
cu lapte prins şi magiun. Masa de peşte nelipsită conţine
Ciorbă de peşte cu tarhon, File de somn cu sos de roşii sau
Chiftele de peşte. Mâncarea sănătoasă, cu cât mai multe
alimente neprocesate ne preocupă din ce în ce mai mult, de aceea am pregătit şi
astfel de reţete: Chifteluţe marinate, Legume cu cremă de brânză, Ruladă
cu trei o tipuri de carne şi Budincă de lapte cu sos de
prune. Cu fructe autohtone care ne bucură toamna, putem face o serie de
prăjituri, torturi şi deserturi delicioase: Prăjitură cu nuci şi prune,
Brioşe cu prune, Ştrudel cu brânză de vacă şi struguri, Plăcintă cu mere,
Prăjitură cu pere, Tort de brânză cu piersici, Tort de alune, Desert la pahar cu
struguri, sau produse de patiserie, precum Bucte cu prune,
Cozonac cu mac şi prune. Şi pentru această categorie am pregătit două
reţete cu paşi ajutători: Prăjitură cu nuci şi cremă de cafea
şi Chifle cu brânzeturi şi usturoi. Începutul anului şcolar ne
face să ne preocupăm de pacheţelele copiilor pentru şcoală, pentru care putem
pregăti: Biscuiţi cu ovăz şi mere, Cornuleţe cu nucă, Chec marmorat cu
mere, iar pentru micul dejun Gofre cu cartofi şi
caşcaval sau Frigănele cu griş. Conservarea legumelor
este în toi în această perioadă, cu siguranţă fiecare dintre noi vom pregăti
printre altele şi: Zacuscă cu vinete, Ghiveci de legume şi
Dulceaţă de prune. Vă dorim o toamnă cu recolte şi preparate bogate!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Meniu de surechi
Bunătăţi din ingrediente de sezon
Din bucătăria bunicii
Lecţia de gătit
Meniu rapid pentru zile aglomerate
Pateuri vegetale
Nicio masă fără peşte
Bucătăria pentru începători
Sănătatea din bucate
Mezeluri de casă
Reţete din lumea largă
Pagina copiilor
Torturi de toamnă
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie
Raftul din cămară