Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul IX. nr. 1. - ianuarie 2022
Format: A4    Nr. pagini: 46   
     

Ne aflăm la începutul unui nou an, un an care aduce cu el şi o lume nouă. Anul trecut pe vremea asta am sperat că ne vom întoarce la viaţa normală, dar acum ştim că asta nu se va mai întâmpla niciodată. Viitorul nu va fi aşa cum ne imaginam odată şi, ne place sau nu, va trebui să îl acceptăm. Tot anul am fost copleşiţi de povara restricţiilor, care se schimbau atât de des că abia mai ţineam pasul cu ele. Acum ştim că toate aceste cerinţe ne-au dat experienţă şi ne-au pregătit pentru noua viaţă.
Lumea gastronomiei se schimbă şi ea. Ca şiîn modă, tendinţe culinare vin şi pleacă, fiecare an aduce cu ea stiluri culinare noi. Cu toate acestea, valorile stabile ale bucătăriei tradiţionale sunt atemporale. Stilul de gătit al bunicilor noştri încă serveşte perfect nevoilor de astăzi. Istoria a modelat reţetele, dar elementele esenţiale s-au păstrat şi astăzi. Creativitatea şi plăcerea de a experimenta în bucătărie sunt stilurile cu care vom modela în această perioadă baza gastronomiei moştenite. Mesele în familie şi pregătirea mâncării acasă va rămâne în continuare principalul mod de a ne hrăni. Revista Bucătăria ardelenească vă este alături şi în acest an cu reţete atât tradiţionale, cât şi inovatoare, cu ajutorul cărora veţi putea găti întotdeauna din ingrediente de sezon. Deschidem anul cu ingredientul principal al iernii, varza murată, din care puteţi găti: Ciorbă ce linte cu moare, Ciolan cu varză murată în vas roman, Rulouri de şuncă cu varză murată. Mazărea galbenă este sursă ideală de proteină vegetală şi dă senzaţie de saţietate, se poate încerca prin reţetele: Supă cremă de mazăre galbenă şi Tocăniţă de mazăre galbenă. Din bucătăria bunicii se pot încerca reţetele simple: Ciorbă cu orez şi omletă, Mămăligă la cuptor cu ghiveci de legume şi Tochitură dobrogeană. Cârnatul proaspăt este alt ingredient de sezon cu ajutorul căruia se poate găti rapid: Cartofi umpluţi cu cârnaţi, Ciorbă cu perişoare de cârnaţi şi Ceapă umplută. Rubrica pentru cei începători în ale bucătăriei rămâne constantă, luna aceasta venim cu reţetele: Împletitură de cârnaţi pe pat de varză murată, Supă de ceapă cu caşcaval şi Prăjitură cu nuci şi cremă de vanilie. Pentru zilele aglomerate vă recomandăm reţete rapide, precum: Tocăniţă de pui cu morcovi şi lămâie, Ciorbă de conopidă cu iaurt, Salată aperitiv. Avem aripioare gătite pentru toate gusturile: Aripioare picante pane, Tocăniţă de aripioare, Pilaf cu aripioare şi legume. În zilele de duminică puteţi găti împreună cu familia: Supă cremă de legume, Pulpe de pui la tavă şi Tort cu dovleac şi nucă de cocos, iar pentru cină, unul din reţetele cu paste: Paste penne cu perişoare în sos de muştar, Paste fusilli cu curry de pui, Spaghete cu sos de smântână. Copiii se vor bucura de: Clătite pane umplute cu mere, Găluşte de brânză gratinate sau de Biscuiţi cu fructe uscate. Rubricile de dulciuri şi prăjituri sunt pline cu delicii, ca: Felii cu miere, Felii cu caramel sărat şi alune, Prăjitura trei foi, Prăjitură cu nucă de cocos şi cremă de vanilie, Cornuri cu magiun, Brioşe umplute cu orez în lapte, Budincă de iaurt cu seminţe chia şi Cremă desert la pahar. Nu i-am uitat nici pe cei care preferă gustul sărat, ei pot pregăti: Pogăci cu brânză de vacă şi seminţe de in sau Sărăţele cu seminţe.
În speranţa că am adus reţete pe placul tuturor, vă dorim un an mai bun, plin de bucurii culinare!


Adela Sebeştean

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Varza murată, rezervorul de vitamina C
Bunătăţi cu mazăre galbenă
Din bucătăria bunicii
Ce gătim cu cârnaţi?
Lecţia de gătit
Meniu rapid pentru zile aglomerate
Aripioare pentru toate gusturile

Duminica în familie
Bucătăria pentru începători
Savoarea inconfundabilă a dovleacului
Paste pentru cină
Pagina copiilor
Atelierul de biscuiţi
Prăjituri de zile mari
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie
Deserturi de sezon

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro