Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul IX. nr. 1. - ianuarie 2022Format: A4 Nr. pagini: 46
Ne aflăm la începutul unui nou an, un an care aduce
cu el şi o lume nouă. Anul trecut pe vremea asta am sperat că ne vom întoarce la
viaţa normală, dar acum ştim că asta nu se va mai întâmpla niciodată. Viitorul
nu va fi aşa cum ne imaginam odată şi, ne place sau nu, va trebui să îl
acceptăm. Tot anul am fost copleşiţi de povara restricţiilor, care se schimbau
atât de des că abia mai ţineam pasul cu ele. Acum ştim că toate aceste cerinţe
ne-au dat experienţă şi ne-au pregătit pentru noua viaţă.
Lumea gastronomiei
se schimbă şi ea. Ca şiîn modă, tendinţe culinare vin şi pleacă, fiecare an
aduce cu ea stiluri culinare noi. Cu toate acestea, valorile stabile ale
bucătăriei tradiţionale sunt atemporale. Stilul de gătit al bunicilor noştri
încă serveşte perfect nevoilor de astăzi. Istoria a modelat reţetele, dar
elementele esenţiale s-au păstrat şi astăzi. Creativitatea şi plăcerea de a
experimenta în bucătărie sunt stilurile cu care vom modela în această perioadă
baza gastronomiei moştenite. Mesele în familie şi pregătirea mâncării acasă va
rămâne în continuare principalul mod de a ne hrăni. Revista Bucătăria
ardelenească vă este alături şi în acest an cu reţete atât tradiţionale,
cât şi inovatoare, cu ajutorul cărora veţi putea găti întotdeauna din
ingrediente de sezon. Deschidem anul cu ingredientul principal al iernii, varza
murată, din care puteţi găti: Ciorbă ce linte cu moare, Ciolan cu varză
murată în vas roman, Rulouri de şuncă cu varză murată. Mazărea galbenă
este sursă ideală de proteină vegetală şi dă senzaţie de saţietate, se poate
încerca prin reţetele: Supă cremă de mazăre galbenă şi
Tocăniţă de mazăre galbenă. Din bucătăria bunicii se pot
încerca reţetele simple: Ciorbă cu orez şi omletă, Mămăligă la cuptor cu
ghiveci de legume şi Tochitură dobrogeană. Cârnatul
proaspăt este alt ingredient de sezon cu ajutorul căruia se poate găti rapid:
Cartofi umpluţi cu cârnaţi, Ciorbă cu perişoare de cârnaţi şi
Ceapă umplută. Rubrica pentru cei începători în ale bucătăriei
rămâne constantă, luna aceasta venim cu reţetele: Împletitură de cârnaţi
pe pat de varză murată, Supă de ceapă cu caşcaval şi Prăjitură
cu nuci şi cremă de vanilie. Pentru zilele aglomerate vă recomandăm
reţete rapide, precum: Tocăniţă de pui cu morcovi şi lămâie, Ciorbă de
conopidă cu iaurt, Salată aperitiv. Avem aripioare gătite pentru toate
gusturile: Aripioare picante pane, Tocăniţă de aripioare, Pilaf cu
aripioare şi legume. În zilele de duminică puteţi găti împreună cu
familia: Supă cremă de legume, Pulpe de pui la tavă şi
Tort cu dovleac şi nucă de cocos, iar pentru cină, unul din
reţetele cu paste: Paste penne cu perişoare în sos de muştar, Paste
fusilli cu curry de pui, Spaghete cu sos de smântână. Copiii se vor
bucura de: Clătite pane umplute cu mere, Găluşte de brânză
gratinate sau de Biscuiţi cu fructe uscate. Rubricile
de dulciuri şi prăjituri sunt pline cu delicii, ca: Felii cu miere,
Felii cu caramel sărat şi alune, Prăjitura trei foi, Prăjitură cu nucă de cocos
şi cremă de vanilie, Cornuri cu magiun, Brioşe umplute cu orez în lapte, Budincă
de iaurt cu seminţe chia şi Cremă desert la pahar. Nu
i-am uitat nici pe cei care preferă gustul sărat, ei pot pregăti: Pogăci
cu brânză de vacă şi seminţe de in sau Sărăţele cu
seminţe.
În speranţa că am adus reţete pe placul
tuturor, vă dorim un an mai bun, plin de bucurii culinare!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Varza murată, rezervorul de vitamina C
Bunătăţi cu mazăre galbenă
Din bucătăria bunicii
Ce gătim cu cârnaţi?
Lecţia de gătit
Meniu rapid pentru zile aglomerate
Aripioare pentru toate gusturile
Bucătăria pentru începători
Savoarea inconfundabilă a dovleacului
Paste pentru cină
Pagina copiilor
Prăjituri de zile mari
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie
Deserturi de sezon