Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul IX. nr. 10. - octombrie 2022Format: A4 Nr. pagini: 46
Pe teritoriul României erau podgorii de viţă-de-vie din cele mai vechi timpuri, iar vinul preparat era considerat un aliment sacru, atât în tradiţia populară, cât şi în cea creştină, o adevărată bogăţie care avea faimă dincolo de hotarele ţării. Potrivit istoricilor, din acele timpuri, geto-dacii aveau o apreciere deosebită faţă de vin şi îl consumau din coarne de bou, ulcele sau alte vase confecţionate din argint. în provincia Dacia cultivarea viţei-de-vie era una din ocupaţiile principale, iar culesul roadelor era însoţit de mari petreceri şi veselie. Aceste tradiţii s-au păstrat până în zilele noastre prin sărbătorii cunoscute sub numele Cârstovul sau Ostrovul. Culesul strugurilor, numit şi surechi, este o activitate la care participa toată suflarea obştei. înainte de a începe culesul, proprietarii sfinţeau viile şi locurile unde urmau să fie depozitate butoaiele cu vin. Până se turna prima găleată cu vin în butoi, culegătorii trebuiau să chiuie cu putere pentru ca vinul să iasă bun. Apoi se încingeau ospeţe, unele cu lăutari. Era o aşa mare dragoste de viaţă şi voie bună în zilele de surechi, încât în aceste zile se înfiripau idile, multe dintre ele sfârşindu-seîn logodne sau nunţi. Cu siguranţă mulţi dintre noi participăm şi astăzi la surechi şi la ospeţele de după. La aceste ocazii putem găti Ciorbă şi friptură de cocoşel de pădure cu struguri, Pogăci cu ceapă şi varză şi Învârtite cu varză. Timpului friguros de toamnă se potrivesc ciorbe mai săţioase, precum: Ciorbă de fasole cu perişoare, Ciorbă de cartofi dulci cu ciolan sau Ciorbă de varză de Bruxelles cu afumătură. Din Bucătăria bunicii putem degusta Ciuperci ciobăneşti, Supă de vită cu mere şi ţelină, Pui cu smântână şi usturoi. În rubricile Lecţia de gătit şi Reţete pentru începători avem reţete pas cu pas: Supă ungurească de peşte la ceaun şi Pui cu orez. Vă aducem idei de Reţete rapide pentru zilele aglomerate: Supă cremă de usturoi cu friptură, Paste cu spanac şi ciuperci şi Cremă de ciocolată cu avocado; dar şi pentru o duminică în familie: Supă cremă de cartofi dulci cu gălbiori, Pulpe de pui pe pat de legume şi Mere coapte cu sos de caramel. Cei care nu consumă carne, pot pregăti: Paste cu hribi, Tofu prăjit cu cartofi la cuptor, Linte cu brânză halloumi. În rubricile dulciuri şi deserturi avem reţete pe toate gusturile: Prăjitură cu afine şi ciocolată, Cuburi cu ciocolată şi sfeclă, Ruladă de dovleac cu cremă de castane, Guguluf cu nuci. În final, gospodinele mai pot pregăti câteva conserve pentru iarnă din ultimele fructe şi legume din grădină: Compot de gutui, Dulceaţă de smochine sau Ghiveci pentru mâncăruri. Vă dorim să degustaţi toate aceste delicatese în sânul familiei, într-o atmosferă caldă şi plăcută!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Meniu de surechi
Ciorbe săţioase din ingrediente de sezon
Din bucătăria bunicii
Lecţia de gătit
Meniu rapid pentru zile aglomerate
Combinaţii indeite cu fructe
Nicio masă fără peşte
Bucătăria pentru începători
Meniu vegetarian
Salate uşoare de toamnă
Reţete din lumea largă
Pagina copiilor
Prăjituri de zile mari cu castane
Delicii cu brânză de vacă
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie
Pe raftul din cămară