Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul IX. nr. 11. - noiembrie 2022
Format: A4    Nr. pagini: 46   
     

Luna noiembrie este numită popular „vinar", adică luna vinurilor, pentru că este vremea fermentării şi limpezirii vinu- rilor din butoaie. Această tradiţie populară marchează sfârşitul toamnei şi pregătirea pentru anotimpul rece. Se încep pregătirile pentru sărbătorile de iarnă şi începe postul Crăciunului. Oamenii de la sate se adună în şezători, copiii încep să înveţe colinde. Ne aşezăm tot mai mult la gura sobei şi depănăm poveşti alături de o băutură caldă sau o mâncare gustoasă pregătită în cuptor. Ne îmbie mirosul copt al dovleacului auriu, plin de antioxidanţi şi vitamine. în actuala ediţie a revistei găsiţi numeroase reţete de supe, mâncăruri şi deserturi cu dovleac, îndrăgite pentru gustul lui dulce şi aromat. în anotimpul rece organismul ne cere mâncare mai consistentă, aşa că a sosit vremea tocăniţelor: Tocăniţă de pui cu prune uscate, Tocăniţă de vită cu ciuperci. Varza era un aliment de bază în Bucătăria bunicii, cu care se pregătea: Ciorbă de varză cu carne tocată, Turtă cu varză. Pentru rubricile Lecţia de gătit şi Bucătăria pentru începători am pregătit reţetele: Ciorbă de burtă, Ceafă de porc la tavă cu nuci şi ciuperci sau Rulade toast cu crenvurşti. Pentru zilele aglomerate vă propunem: Supă cremă de mazăre galbenă, Piept de pui în fulgi de porumb cu salată de cartofi şi Desert de iaurt cu pere caramelizate, iar pentru sfârşitul de săptămână, când putem aloca mai mult timp gătitului, următorul meniu: Supă de oase, Ruladă umplută din pulpe de pui şi Prăjitură cu dovleac. Fructele oleaginoase sunt considerate superalimente, datorită substanţelor nutritive pe care le conţin. Una dintre ele este nuca, care este folosit destul de rar în preparate culinare, deşi dă un gust deosebit acestora. În rubrica Nicio masa fară peşte, avem reţete cu peşte proaspăt, congelat şi conservă: File cod cu sos de smântână cu legume, Macrou în ulei şi Paste cu ton. Ne-am gândit şi la cei care nu consumă carne, ei pot alege dintre: Bastonaşe cu legume sau Graten de paste cu brânză de vacă şi legume. Este sezonul cuptorului încins, aşa că putem face şi pâine, cu sau fără frământare, în funcţie de cât timp avem la dispoziţie: Pâine neagră cu nuci, Pâine fără frământare. Depănând amintiri la gura sobei, ne amintim de vacanţele din vară şi putem încerca reţete tradiţionale din ţările pe unde am fost: Cocido Madrile, o mâncare spaniolă cu năut, Sharlotka, o prăjitura rusească cu mere sau Obazda, crema bavareză de brânză. Pentru cei care iubesc dulciurile venim cu o varietate de prăjituri, atât în variante cu îndulcitori cât şi cu zahăr, dar şi în această categorie avem reţete pas cu pas: Prăjitură cu nucă şi Cornuleţe cu dovleac. Lângă acestea vă puteţi răsfăţa cu sucuri sau băuturi calde: Băutură caldă cu mere şi morcovi sau Băutură caldă cu mere şi gutui. Vă dorim succes în gătirea reţetelor propuse de revista Bucătăria ardelenească, cu savoarea de neînlocuit al gustului mâncării de acasă!


Adela Sebeştean

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Dovleacul, comoara toamnei
Tocăniţe de sezon
Reţete cu varză din bucătăria bunicii
Lecţia de gătit
Reţete rapide pentru zile aglomerate
Bucate cu nuci

Nicio masă fără peşte
Duminica în familie
Bucătăria pentru începători
Meniu vegetarian
Pâine de casă
Reţete din lumea largă
Pagina copiilor
Răsfăţ cu dulciuri sănătoase
Prăjituri de zile mari
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie
Băuturi pentru zile friguroase

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro