Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul IX. nr. 12. - decembrie 2022Format: A4 Nr. pagini: 46
Luna decembrie este o perioadă încărcată de trăiri intense pentru fiecare dintre noi. Spiritul caracteristic al sărbătorilor de iarnă ne umple sufletele de bucurie, începând cu obiceiurile şi pregătirile premergătoare, tăiatul porcului de Ignat şi prepararea bucatelor tradiţionale pentru masa de Crăciun. Venim din nou în atenţia dumneavoastră cu reţete specifice acestei perioade: Tochitură de porc, Supă de oase de porc, Cârnaţi de porc, Chişcă cu păsat, Pate de casă. Pentru cei începători în ale bucătăritului, avem reţeta Tochitură cu varză murată călită cu paşi ajutători. Cârnaţii afumaţi sunt foarte populari în rândul românilor, se pot găti diverse preparate pentru mic dejun, masa de prânz sau cină: Cremă de cârnaţi, Ciorbă de cârnaţi, Varză a la Cluj, Tocăniţă de ceapă cu cârnaţi. Nu am uitat reţetele speciale pentru creştinii care ţin postul Crăciunului, pentru ei am adus: Salată de ciuperci, Cartofi pârgăliţi şi Plăcinte cu cartofi. Venim în ajutorul dumneavoastră cu propuneri de meniuri pentru masa de Crăciun. Pentru platourile de aperitive avem rulade, care feliate subţire sunt foarte apetisante: Ruladă de muşchiuleţ umplut cu ficat de pui, Ruladă de pui şi Ruladă din piept de porc. Sunt nelipsite supele şi ciorbele care ne deschid apetitul: Supă de curcan, Ciorbă de perişoare cu varză murată, Ciorbă de pipote. Felul principal este cel mai important fel al mesei, care conţine de obicei fripturi din diferite cărnuri, însoţite de garnituri şi salate sau murături: Cotlet de porc cu sos de ciuperci, Sarmale cu păsat, Ciolan de porcglasat, Piept de pui umplut cu varză murată, Pulpe de pui cu legume la tavă, Piept de pui cu sos de caşcaval. Pentru cei care nu consumă carne, am pregătit un meniu care conţine doar legume, lactate şi ouă: Ciorbă de legume cu găluşte de făină, Ciuperci umplute şi Orez cu legume; iar pentru cei care consumă doar peşte, următoarele reţete: Tartine cu cremă de ton, Supă de cartofi dulci cu somon şi creveţi şi Somon cu portocale. Sărbătorile de iarnă sunt aşteptate cu emoţie de cei mici, mai ales că Moş Crăciun este precedat de Moş Nicolae, pentru care pot pregăti: Brioşe cu drajeuri, Fursecuri arici şi Coroniţe colorate. Poate cele mai căutate rubrici sunt cele cu recomandări de prăjituri, torturi şi produse de patiserie, dintre care puteţi alege: Cuburi Negresa, Prăjitura Comoara Carpaţilor, Cuşmă cu nucă, Tort de brânză şi ciocolată, Tort cu mac şi vişine, Tort Mozaic, Cozonacul Crăciunului, Cozonac cu cacao. Încheiem seria reţetelor cu un meniu pentru Revelion: Salată Caezar, Ciorbă de linte cu carne de porc şi Chiftele cu ciuperci, lângă care puteţi ciocni cu un pahar de Lichior de chimen, Lichior de portocale sau un punci englezesc, numit Smoking bishop. Sărbătorile de iarnă să vă aducă sănătate şi împlinire şi să vă umple inimile cu bucurie!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Bucate alese pentru postul Crăciunului
Bunătăţi la tăierea porcului
Din bucătăria bunicii
Meniu cu cârnaţi
Lecţia de gătit
Rulade aperitiv pentru masa de Crăciun
Supe şi ciorbe de sărbătoare
Meniu vegetarian
Nicio masă fără peşte
Reţete din lumea largă
Pagina copiilor
Torturi de sărbătoare
Specialităţi de patiserie
Meniu de revelion
Să ciocnim paharul!