Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul IX. nr. 2. - februarie 2022
Format: A4    Nr. pagini: 46   
     

Considerat fratele cel mic al lunilor anului, Februarie, numită popular şi Făurar, a fost întotdeauna o lună capricioasă şi răutăcioasă, după cum spuneau bătrânii, datorită faptului că i-au fost repartizate cele mai puţine zile. Aveau ei şi o vorbă: „Fie iarna cât de rece/Numa' Făurar de-ar trece." Aflată la răspântia dintre iarnă şi primăvară, este luna tradiţiilor legate de ciclul sfârşit-început. Unul dintre ele este spre sfârşitul lunii, şi anume Dragobetele, care însemna începutul primăverii, când natura se trezeşte, păsările îşi caută cuib, ursul iasă din bârlog, iar omul participă şi el la bucuria naturii. Luând exemplu de la strămoşii noştri, care au găsit motiv de sărbătoare şi bucurie chiar şi în cea mai „răutăcioasă" lună, trebuie doar să vrem şi noi, pentru că ocazii de sărbătoare sunt tot mereu. Şi cum sărbătorile se ţin mai mereu cu bunătăţi, iată că se ivesc din nou ocazii să punem masa şi să gătim ceva specific sezonului, aşa cum se făcea şi odinioară. De sfântul mucenicTrifon, după ce se binecuvântau viţele-de-vie şi livezile cu apă sfinţită, viticultorii erau aşteptaţi cu bucate tradiţionale la masă: Ciorbă de cartofi cu afumătură şi smântână, Piept de porc în zeamă de varză murată şi Plăcinte cu cartofi. De Dragobete se făceau Gogoşi, probabil fetele cu mai multă îndemânare le dădeau formă de inimioară. Azi, un Tort cu inimioare sau un Tort cu ciocolată şi zmeură pot fi un cadou minunat pe care să îl oferiţi de ziua îndrăgostiţilor. Din bucătăria bunicii ne putem inspira cu reţete simple, dar săţioase, precum: Supă de chimen cu găluşte de făină, Rasol de porc în vas roman, Paste cu mac şi mere şi câteva deserturi care cu siguranţă vor fi pe placul copiilor şi în care puteţi valorifica piureul de cartofi rămas: Găluşte cu smântână şi caşcaval, Colţunaşi cu dulceaţă şi Gogoşi cu cartofi. Aşa cum v-am obişnuit lună de lună, avem Reţete pentru zile aglomerate: Supă de roşii cu orez, Găluşte de făină cu varză murată şi Gogoşi periniţe; un Meniu de duminică: Ciorbă de perişoare cu varză murată, Piept de pui umplut cu ouă şi Cornuleţe cu nucă de cocos; şi trei salate pentru rubrica Nici o masă fără peşte: Salată de paste cu sardele, Salată de cous-cous cu ton şi Salată de ton cu caşcaval afumat. Este sezonul sfeclei roşii, din care se putem găti: Borş de sfeclă, Salată de ouă cu sfeclă sau Cremă de brânză cu sfeclă roşie. Pentru cei începători în ale bucătăritului avem câteva reţete de felul principal, cu paşi ajutători: Chiftele cu fasole la cuptor, Pulpe de pui umplute, Mămăligă prăjită cu ceapă caramelizată şi ciuperci, dar şi dulciuri şi specialităţi de patiserie: Tort cu mac şi portocale şi Fursecuri cu caşcaval. Pentru micul dejun puteţi pregăti nişte paste tartinabile: Pastă de năut cu ouă sau clasicul Pate de ficat de casă. În categoria dulciurilor avem reţete de biscuiţi: Biscuiţi cu ciocolată, Biscuiţi cu ghimbir şi Biscuiţi cu mere şi ovăz; şi reţete de prăjituri: Felii cu nucă şi cremă de cafea, Prăjitură cu cremă de dovleac şi portocală şi Prăjitură cu mac, iar în cea a specilalităţilor de patiserie, reţete dulci: Guguluf cu rahat, Guguluf cu dovleac, şi reţete sărate: Pogăci cu seminţe de dovleac şi Butoiaşe cu crenvurşti. În ultimele pagini ale revistei am adus câteva băuturi energizante: Băutură vitaminizată şi Băutură energizantă cu fructe. În luna iubirii, să nu uitaţi, că dragostea trece prin stomac şi pentru ca o mâncare să fie bună, trebuie făcută cu multă dragoste!


Adela Sebeştean

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Obiceiuri tradiţionale cu mese bogate
Bunătăţi din sfeclă roşie
Din bucătăria bunicii
Lecţia de gătit
Reţete rapide pentru zile aglomerate
Paste tartinabile pentru micul dejun

Nicio masă fără peşte
Duminica în familie
Bucătăria pentru începători
Dragobetele, sărbătoare iubirii
Reţete inedite
Pagina copiilor
Atelierul de biscuiţi
Prăjituri de zile mari
Torturi de Ziua îndrăgostiţilor
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro