Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul IX. nr. 3. - martie 2022Format: A4 Nr. pagini: 46
Odată cu venirea lunii lui Mărţişor, şi implicit a primăverii, în tradiţia românească au loc o sumedenie de sărbători, majoritatea dobândite din timpuri străvechi. Cea mai importantă este Lăsata secului de carne, aceasta fiind ultima zi în care se consumă bucate de origine animală şi de dulce. După un vechi obicei, în ajunul postului se spală cu leşie (substanţă obţinută din cenuşă din lemn de fag, opărită cu apă), vasele în care se va găti în această perioadă. O altă sărbătoare semnificativă din această lună este cea a celor 40 de mucenici din Sevastia Armeniei, sărbătorită pe 9 martie, când Babele şi-au scuturat şubele de vreme rea şi urmează Moşii, care aduc zile calde. În această zi se fac tot felul de copturi din aluat, numele acestora diferind în funcţie de zonă: în Bucovina se numesc sfinţişori, în Banat, prin părţile Oraviţei se numesc sânţi sau sâmţi, prin părţile Lugojului li se spun moşi de paresimi. Mai demult, aceste copturi aveau forme de om, mai exact se făcea un fel de turtă din făină, miere şi miez de nucă pisată, se presăra cu zahăr, în care, cu o bucată de lemn de soc, se făceau ochi, nas gură, mâini şi picioare. Cu trecerea timpului, aceste turte au luat forma cifrei 8. În Banat, pe lângă aceste copturi se mai dau de pomană şi mâncăruri de post, cum ar fi pâsule sungalie (fasole sleită), nuci, poame şi carafe cu vin. În paginile revistei Bucătăria Ardelenească din luna aceasta puteţi găsi reţete pe care le puteţi implementa în perioada postului: Ciorbă de urzici, Pilaf cu ciuperci, Tocăniţă de legume cu ciuperci, Cremă de fasole cu roşii uscate, Chec de post cu mac şi portocală; iar când este dezlegare la peşte, reţetele: Macrou în sos de roşii, Somon în crustă de piper cu sfeclă roşie, Păstrăv cu sos de usturoi şi pătrunjel. La începutul primăverii natura ne răsplăteşte cu trufandale gustoase şi revigorante, din care se pot găti: Chec aperitiv cu urzici şi ficat de pui, Supă de spanac, Papară cremoasă cu leurdă. Nu lipseşte nici acum meniul rapid pentru zile aglomerate: Ciorbă de gulii, Aripioare de pui cu ceapă, Găluşte de mămăligă cu magiun de prune; şi nici meniul pentru duminica în familie: Ciorbă cu perişoare de cartofi, Piept de pui cu sos de smântână cu ciuperci şi Ouă umplute la cuptor. Cei începători în ale bucătăritului pot găti după reţete pregătite pas cu pas, precum: Chiftele din legume cu sos de roşii, Brioşe cu ciocolată, Cornuleţe cu salam şi chiar o Franzelă cu roşii uscate. Vă aducem câteva practici în bucătărie, şi anume ce să gătiţi cu pâinea rămasă: Budincă dulce de pâine, Omletă cu pâine, Pâine împănată cu brânzeturi; din conservă de fasole: Chili de fasole albă, Supă cremă de fasole albă sau din broccoli: Spaghete cu pui şi broccoli, Tartă cu broccoli, Muşchiuleţ de porc cu legume. În luna Martie degustăm deserturi din Spania şi Italia: Churros cu sos de ciocolată albă caramelizată, Profiterol şi Cannoli. Capitolul dulciuri e îndesat cu prăjituri, deserturi la pahar şi specialităţi de patiserie, precum: Prăjitura Boema, Felii cu miere şi smântână, Desert cu cremă de lămâie, Desert la pahar cu cremă de cafea, Bucte cu cartofi şi umplutură de nuci, Guguluf cu glazură, Melcişori cu cacao, Pogăcele cu leurdă şi Spirale cu caşcaval şi pastă de ardei. Vă dorim să aveţi o primăvară plină de energie, zâmbete şi bucurii!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Arome de primăvară
Preparate de post
Din bucătăria bunicii
Dezlegare la peşte
Lecţia de gătit
Meniu rapid pentru zile aglomerate
Duminica în familie
Bucătăria pentru începători
Sănătatea din bucate
Reţete simple din conservă de fasole
Deserturi din lumea largă
Prăjituri de zile mari
Şcoala dulciurilor
Deserturi la pahar
Specialităţi de patiserie