Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul IX. nr. 4. - aprilie 2022Format: A4 Nr. pagini: 46
În aceste vremuri măcinate de durere şi tristeţe,
când se vrea pace şi linişte, trupul şi sufletul omului frământat de griji îşi
doreşte o înviere. Luna Aprilie este luna renaşterii, când natura se trezeşte la
viaţă şi ne dă speranţa unui nou început, iar cea mai mare sărbătoare a
creştinătăţii, Sfintele Paşti, prin învierea lui Iisus, ne dă speranţa la
mântuire şi o viaţă nouă. Suntem în plin postul Paştelui, când postul
trupescînsoţit de postul sufletesc ne apropie mai mult de Dumnezeu. Revista
Bucătăria Ardelenească vine în ajutorul celor care decid să aibă un
meniu fără produse de origine animală şi lactate şi propune următoarele reţete:
Ciorbă de conopidă cu legume, Cous-cous cu ciuperci. În ultima
duminică dinaintea Pastelul este sărbătoarea de Florii, care deschide Săptămâna
Mare. Fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, în această zi se mânăncă peşte
şi vă propunem să gătiţi: Ciorbă de peşte. Din vechime era
obiceiul ca în Săptămâna Mare să se sacrifice un miel, pentru preparatele pentru
masa de Paşte. În rubrica Din bucătăria bunicii vă oferim reţete
tradiţionale care se găteau din această carne: Borş cu perişoare de
miel, Drob de miel în prapur. Am adus o serie de aperitive gustoase,
ciorbe specifice de sărbătoare: Ciorbă de miel cu tarhon; dar
si feluri principale din carne de miel, porc şi pui: Friptură de miel umplut cu ciuperci, Rulouri de cotlet cu
ouă. Cei care nu consumă carne, pot găti Ciorbă de conopidă cu
tarhon. Rubrica Sănătatea din bucate conţine reţetele:
Pui cu quinoa mexican, Brioşe cu morcovi. Pentru cei începători
în ale bucătăriei avem reţete pregătite cu paşi ajutători, precum:
Ruladă Braciola. În capitolul dulciuri şi deserturi avem
prăjituri şi torturi de zile mari: Felii Intercontinental, Prăjitură cu
ciocolată. În încheiere nu lipsesc nici specialităţile de patiserie:
Cozonac cu ciocolată, Cozonac cu nucă de cocos. Sfintele
sărbători de Paşte să vă aducă linişte în suflet, sănătate şi puterea de a ajuta
semenii. Hristos a înviat!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Bucate de post
Meniu de Florii
Din bucătăria bunicii
Aperitive de Paşte
Supe de sărbătoare
Feluri principale
Meniu vegetarian
Reţete din lumea largă
Sănătatea din bucate
Pagina copiilor
Şcoala dulciurilor
Torturi de primăvară
Specialităţi de patiserie
Ce facem cu ouăle rămase de la Paşti?