Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul IX. nr. 5. - mai 2022Format: A4 Nr. pagini: 46
Luna mai este numită în popor Floral, datorită faptului că este luna
florilor, când soarele dă viaţă cu adevărat întregii naturi. Luna
începe cu sărbătoarea de Armindeni, tradiţie care prescrie şi ea
triumful vegetaţiei. Armindenul sau Pomul de mai este un copac adus de
tineri din pădure şi împodobit în partea de sus, pe care flăcăii îl
ridică în centrul satului şi se caţără pe el, punând pariuri, cine va
reuşi primul. Această zi coincide cu sărbătoarea de 1 Mai, Ziua Muncii,
când oamenii se duc la pădure cu lăutari, unde fac grătare şi miel la
frigare. În primele pagini ale revistei Bucătăria Ardelenească găsiţi
reţete pentru această sărbătoare: Cârnaţi proaspeţi la grătar, Frigărui
cu piept de pui. În luna mai apar primele legume proaspete şi
verdeţuri, ca: gulia, sparanghelul, spanacul, leurda, mărarul,
pătrunjelul şi leuşteanul, din care puteţi găti: Gulii umplute, Piept
de pui cu sos de leurdă, Ruladă de carne cu sparanghel, Chiftele în sos
de mărar, Ciorbă cu ciuperci şi orez. Este perioada când producătorii
aduc urdă în pieţe, care se poate folosi atât pentru reţete de felul
principal: Paste cu spanac şi urdă, Piept de pui cu urdă şi spanac; cât
şi pentru reţete de prăjituri: Brânzoaice cu urdă, Prăjitura leneşului
cu urdă, Brioşe cu urdă. Pentru cei începători în ale bucătăritului, am
pregătit trei reţete: Ciocănele de pui false, Pulpe de pui cu cartofi
noi la tavă şi Plăcintă cu urdă. Pentru rubricile Meniu rapid pentru
zile aglomerate şi Duminica în familie, am pregătit reţetele: Paste cu
legume şi carne de curcan, Baghetă cu pastă de avocado, Supă de pui cu
praz şi gulii, Ruladă de pui cu cartofi dulci, Minitarte cu dovlecei şi
roşii. În luna mai din natură se pot culege bureţi de mai, bureţi de
rouă şi alte ciuperci de pădure cu care am pregătit câte o reţetă.
Pentru ziua de peşte, vă propunem să gătiţi: Felii de crap cu muştar şi
verdeţuri, Crochete de peşte, Cremă de ton cu ouă. Pachetul pentru
şcoală şi serviciu este o problemă zilnică, aşa că sunt binevenite
nişte idei cu ce să umplem cutia de prânz: Salată de cartofi cu pulpe
de pui, Şniţele de pui cu orez cu papară şi Salată de pui cu sos de
iaurt. Preparatele din alte ţări sunt deliciul petrecerilor, luna
aceasta vă propunem câteva din Statele Unite ale Americii: Coaste de
porc cu sos de barbeque, Aripioare de pui în sos buffalo şi Tarter
Tots. Copiii se vor bucura de: Mere prăjite în sos de iaurt şi caramel,
Găluşte dulci de griş şi de Băutură de iaurt cu căpşune sau Smoothie de
zmeură. În rubricile dulciuri şi deserturi avem o serie de reţete de
prăjituri cu căpşune. rubarbă, cireşe şi vişine: Cuburi cu căpşune,
Tartă cu căpşune şi rubarbă, Plăcintă cu vişine, Prăjitură fragedă cu
mac şi vişine, Cireşica. Iubitorii gustului sărat pot pregăti: Ruladă
foitaj cu spanac şi brânză de vacă, Sărăţele cu leurdă sau Tartă cu
sparanghel. Încheiem cu câteva reţete pentru raftul din cămară: Sirop
din flori de liliac, Miere din păpădii şi Dulceaţă de flori de salcâm.
Vă dorim o primăvară plin reţete gustoase şi parfum de flori!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Grătare la iarbă verde
Bunătăţi din ingrediente de sezon
Din bucătăria bunicii
Urda pentru toate gusturile
Lecţia de gătit
Meniu rapid pentru zile aglomerate
Bucate din natură
Duminica în familie
Bucătăria pentru începători
Idei pentru masa de la serviciu
Reţete din lumea largă
Pagina copiilor
Delicii cu căpşune
Deserturi cu urdă
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie
Băuturi sănătoase
Pe raftul din cămară