Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul IX. nr. 6. - iun 2022Format: A4 Nr. pagini: 46
Iunie este luna cireşelor, drept pentru care luna este denumită în popor Cireşar, Cireşel sau Iuniu. Prima zi din lună este dedicată copiilor, prilej de a sărbătorii cea mai frumoasă perioadă din viaţă. Copiii sunt comoara noastră cea mai de preţ, ei trebuie să primească atenţie deosebită în fiecare zi, dar 1 iunie este ziua când trebuie să petrecem şi mai mult timp cu ei. În 12 iunie este sărbătoarea Rusaliilor, când se sărbătoreşte Pogorârea Sfântului Duh. În Ardeal se păstrează obiceiul „împănatul boului", când pe uliţe se plimbă un bou împodopit cu multe ornamente şi flori şi obiceiul „udatul nevestelor", când femeile sunt stropite cu apă să fie sănătoase şi frumoase tot restul anului. În 24 iunie este ziua de Sânziene sau Drăgaica, sărbătoare care trebuie respectată, altfel zânele bune devin zâne rele. În această lună, pe lângă coptul cireşelor încep să se maturizeze şi chiar să se coacă şi unele legume, ca mazărea şi cartofii noi cu care vă oferim câteva reţete de supe-ciorbe şi felul principal: Supă de mazăre, Ciorbă cu păstăi de mazăre, Ciorbă de cartofi noi, Ciolan cu garnitură de cartofi noi, Aripioare de pui la tavă cu legume asortate. Este sezonul salatelor uşoare de vară, când după o zi călduroasă este binevenită o Salată cu brânză halloumi la grătar, o Salată cu pepene verde şi brânză feta sau o Salată asortată cu ouă de prepeliţă şi afine. În rubrica Din bucâtâria bunicii veţi găsi reţete vechi, ca: Ciorbă de salată cu fasole, Tocinei de ciuperci şi Prăjitură cu nuci. Pentru cei începători în ale bucătăritului, am pregătit trei reţete: Brioşe aperitiv cu legume, Supă cremă de ardei copţi, Tort Pavlova şi Bărcuţe cu brânză şi legume. Pentru ziua de peşte, vă propunem să gătiţi din conservă de ton: Cremă de ton, Salată de orez cu ton şi Melcişori cu ton. Muştarul se poate folosi ca şi condiment pentru reţetele: Pulpe de pui marinate în muştar, Piept de pui cu muştar şi Ouă în sos de muştar. Să-i surprindem pe copii de ziua lor cu câteva deserturi şi îngheţate: Ruladă Oreo, Mousse Oreo, Îngheţată Oreo, Îngheţată cu fructe de pădure. Luna aceasta vă propunem să degustaţi deserturi din Turcia: Ekmek Kadayifi, Cezerye cu nuci şi mere şi Lokum. În rubricile dulciuri şi deserturi avem o serie de reţete de g prăjituri cu zmeură, căpşune, coacăze roşii şi vişine: Prăjitură cu urdă şi zmeură, Prăjitură cu mac şi coacăze roşii, Chec marmorat cu vişine, Tort cu iaurt şi zmeură, Cheesecake cu zmeură, Coşuleţe cu nuci şi afine, Foitaj cu brânză dulce, Tartă cu fructe. Vă dorim o vară minunată cu mese sănătoase!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Salate pentru zile călduroase
Bunătăţi din ingrediente de sezon
Din bucătăria bunicii
Lecţia de gătit
Meniu rapid pentru zile aglomerate
Arome din natură
Nicio masă fără peşte
Bucătăria pentru începători
Muştarul, ca şi condiment
Pateuri vegetale tartinabile
Deserturi din lumea largă
Pagina copiilor
Prăjituri de zile mari
Torturi de vară
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie
Hidratare cu fructe colorate