Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul IX. nr. 9. - septembrie 2022Format: A4 Nr. pagini: 46
Vara a zburat şi iată-ne ajunşi în pragul toamnei, în faţa unui nou început plin de provocări şi oportunităţi, atât pentru cei mici cât şi pentru adulţi. Copiii păşesc în noul an şcolar, dornici să desluşească tainele acestei lumi, iar noi avem datoria să le fim alături pe acest drum, să îi asigurăm de toată susţinerea noastră. Pe lângă suportul emoţional, la fel de important este şi suportul alimentar, o sarcină deloc uşoară care le revine părinţilor. Bazele unei alimentaţii corecte se pun încă din primii ani de viaţă, pentru ca odată ajunşi la vârsta de şcolari, copiii să aibă deja o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă, ceea ce le va asigura nu numai creşterea şi dez- voltarea fizică ci şi starea de spirit şi de performanţă. Obiceiu- rile familiare au un rol esenţial în crearea deprinderilor alimentare sănătoase. Masa luată împreună în familie este benefică atât copilului cât şi adultului, pentru că pe lângă calitatea mâncării este important şi timpul alocat acesteia şi atmosfera în care se consumă. Copiii se obişnuiesc astfel să consume zilnic micul dejun, să mănânce mâncare gătită, fructe şi legume, nu carbohidraţi în formă solidă sau lichidă, şi acelea în grabă, stând în picioare sau chiar alergând, ceea ce le sugerează că mâncatul nu este important. Gătitul acasă rămâne cea mai sigură metodă prin care putem asigura o masă sănătoasă familiei. în revista Bucătăria ardelenească găsiţi un ajutor de nădejde, lunar vă aducem idei şi reţete cu ingrediente de sezon pentru a alcătui meniuri pe gustul dumneavoastră. Pentru antreuri vă propunem: Vinete umplute, Caşcaval pane cu sos de prune. Pentru felul întâi: Ciorbă de legume, Ciorbă de varză dulce, Supă cremă de roşii, Supă de legume sau Ciorbă de legume cu hribi. Pentru felul principal: Tocăniţă de cartofi cu afumătură, Ghiveci de legume, Cartofi umpluţi, Pulpe de pui pe pat de legume, Sarmale cu varză dulce, Graten de varză, Tocăniţă de viţel cu găluşte, Pui cu paste şi broccoli, Graten de paste cu hribi, Pui la cuptor cu cartofi şi tije de mangold, Ceafă de porc cu ardei copţi, iar pentru cină câteva preparate uşoare, precum: Salată caldă cu brânză tofu, Paste cu ton şi linte galbenă, Salată cu brânză feta. În amintirea vacanţelor, putem încerca reţete turceşti, precum: vinete umplute Imam Bayildi, lipie Lahmacum şi covrigi Simit. În zilele mai răcoroase de la sfârşitul săptămânii ne putem încălzi lângă cuptor, în timp ce coacem: Pâine cu legume, Pâine de secară cu nuci, Baghetă rustică de secară sau prăjituri cu fructe de sezon: Plăcintă cu mure, Chec cu brânză de vacă şi smochine, Prăjitură cu nuci şi prune, Prăjitură cu mure, Gogoşi, Pateuri cu mere, Melcişori cu mere şi nuci, Ştrudel cu mere şi Tartă cu varză. Din roadele bogate ale toamnei putem să preparăm conserve pentru iarnă: Zacuscă cu fasole boabe, Gem de pere şi Salată de varză cu gogoşari. Vă dorim o toamnă bogată şi colorată!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Bunătăţi din ingrediente de sezon
Din bucătăria bunicii
Lecţia de gătit
Meniu rapid pentru zile aglomerate
Bucate din natură
Nicio masă fără peşte
Bucătăria pentru începători
Salate uşoare pentru cină
Pâinea cea de toate zilele
Reţete din lumea largă
Pagina copiilor
Prăjituri cu fructe de sezon
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie
Pe raftul din cămară