Bucataria ardeleneasca

Gustul mancarii de acasa

Anul X. nr. 1. - ianuarie 2023
Format: A4    Nr. pagini: 44   
     

„Anul nou bate la uşă, răul facă-se cenuşă" după cum spune şi urarea populară, chiar am merita un an nou, cu promisiunea de „mai bine". În noaptea dintre ani vrând-nevrând facem un bilanţ al evenimentelor pozitive şi negative care ne-au afectat pe noi, familia şi comunitatea noastră. Ne aducem aminte de ceea ce ne-a oferit anul trecut, bune şi rele şi cum le-am putea transforma pe acestea în avantajul nostru. La graniţa dintre trecut şi prezent cu toţii avem şansa să schimbăm unele lucruri şi să o luăm de la capăt. Chiar şi în tradiţia populară, noaptea dintre ani este momentul când binele învinge răul, iar timpul, simbolic, renaşte. Pentru a avea noroc pe tot parcursul anului, sunt o serie de superstiţii şi obiceiuri care trebuie respectate până la Bobotează. Între 2 şi 5 ianuarie se sfinţesc casele, după care copiii înconjoară gospodăria cu o lumânare aprinsă, pentru ca familia să fie ocrotită de necazuri. De Bobotează, în nordul ţării femeile se adună în grupuri mari acasă la una dintre ele, unde duc alimente şi băutură, servesc masa, cântă şi joacă toată noaptea. De Bobotează în camera de curat se aşterne o faţă de masă, sub faţa de masă se pune fân sau otavă, iar pe fiecare colţ se pune câte un bulgăre de sare. Deasupra se aşază douăsprezece feluri de mâncare, printre care colivă, fiertură de perje afumate, borş de fasole albă cu colţunaşi mici umpluţi cu ciuperci, borş de peşte, peşte prăjit, plăcinte umplute cu varză acră sau mac. În paginile revistei Bucătăria ardeleneasca puteţi găsi reţete pe care să le gătiţi pentru această sărbătoare: Ciorbă cu fructe uscate, Piftie şi Colivă cu mac şi nucă. Luna ianuarie este perioada leguminoaselor în bucătărie, ideale pentru reţetele: Iahnie de fasole cu cârnaţi şi legume, Linte cu pulpe de pui sau Ciorbă de mazăre galbenă cu carne de porc, dar şi perioada în care se găteşte din preparate rămase după tăierea porcului: Ciorbă cu caltaboş, Tocană de coaste afumate sau Găluşte cu jumări. Ceapa este un adevărat medicament natural în anotimpul rece, nu ezitaţi s-o folosiţi şi în preparate precum: Supă de ceapă cu ouă româneşti, Găluşte de făină cu brânzeturi şi ceapă sau Ceafă de porc cu ceapă. În anul 2023 vom avea câteva rubrici noi, precum Deserturi din secolul trecut în care, în numărul actual, am adunat dulciuri cu magiun; Practici în bucătărie cu idei ingenioase şi Degustare medievală cu reţete interesante de pe masa clasei superioare din Evul Mediu; dar continuăm şi rubricile îndrăgite din anul trecut, Bucătăria pentru începători, Masa de duminică, Prăjituri de zile mari, Pagina copiilor şi Specialităţi de patiserie. Cu speranţa că veţi fi alături de noi şi în acest an, vă dorim bucurie în casă şi bucate gustoase pe masă!


Adela Sebeştean

Comandati acum! »



Titlurile editiei:

Meniu de Bobotează
E vremea leguminoaselor
Din bucătăria bunicii
Ingredientul-vedetă: ceapa
Deserturi din secolul trecut
Masa de duminică
Bucătăria pentru începători

Prăjituri de zile mari
Degustare medievală
Meniu vegetarian
Specialităţi de patiserie
Cine uşoare şi rapide
Pagina copiilor
Răsfăţ cu dulciuri sănătoase
Călătorie culinară în jurul lumii
Prăjituri cu nuci
Un mic dejun copios
Şcoala dulciurilor
Practici în bucătărie
Specialităţi de patiserie

Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro