Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul X. nr. 10. - octombrie 2023Format: A4 Nr. pagini: 46
Pe teritoriul României erau podgorii de viţă-de-vie din cele mai vechi timpuri, iar vinul preparat era considerat un aliment sacru, atât în tradiţia populară, cât şi în cea creştină, o adevărată bogăţie care avea faimă dincolo de hotarele ţării. Potrivit istoricilor, din acele timpuri, geto-dacii aveau o apreciere deosebită faţă de vin şi îl consumau din coarne de bou, ulcele sau alte vase confecţionate din argint. în provincia Dacia cultivarea viţei-de-vie era una din ocupaţiile principale, iar culesul roadelor era însoţit de mari petreceri şi veselie. Aceste tradiţii s-au păstrat până în zilele noastre prin sărbătorii cunoscute sub numele Cârstovul sau Ostrovul. Culesul strugurilor, numit şi surechi, este o activitate la care participa toată suflarea obştei. înainte de a începe culesul, proprietarii sfinţeau viile şi locurile unde urmau să fie depozitate butoaiele cu vin. Până se turna prima găleată cu vin în butoi, culegătorii trebuiau să chiuie cu putere pentru ca vinul să iasă bun. Apoi se încingeau ospeţe, unele cu lăutari. Era o aşa mare dragoste de viaţă şi voie bună în zilele de surechi, încât în aceste zile se înfiripau idile, multe dintre ele sfârşindu-seîn logodne sau nunţi. Cu siguranţă mulţi dintre noi participăm şi astăzi la surechi şi la ospeţele de după. Vă dorim să degustaţi toate aceste delicatese în sânul familiei, într-o atmosferă caldă şi plăcută!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Reţete săţioase pentru zile friguroase
Din bucătăria bunicii
Pâinea noastră cea de toate zilele
Festin cu peşte
Pagina copiilor
Orezul, simplu şl gustos
Meniu vegetarian
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie