Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul X. nr. 3. - martie 2023Format: A4 Nr. pagini: 44
Luna martie este plină cu sărbători dobândite din timpuri străvechi. Una semnificativă este cea a celor 40 de mucenici din Sevastia Armeniei, sărbătorită pe 9 martie, cunoscută şi sub numele de Sfinţii Mucenici sau Măcenicii. Se spune că în această zi se dezgheaţă apa şi pământul pentru că sfinţii bat cu bâtele în pământ, scoţând căldura şi îndesând frigul în miezul pământului. Dis-de-dimineaţă, înainte de răsăritul soarelui, femeile seamănă în grădină usturoiul, ceapa şi varza, spunând că acestea vor rodi de 40 de ori mai mult şi toamna nu vor putrezi. Dar, înainte de a se apuca de lucru, femeile trebuie să facă 40 de mătănii, 40 de mucenici şi 40 de lumânări pe care le dau de pomană. În Banat în această zi se sădesc trăgulile (pepenii verzi) şi curcubetele (dovlecii). În unele zone din munţii Apuseni, femeile stropesc vitele cu mujdei, spunând că aşa vor fi apărate de muşcăturile şerpilor, iar cenuşa ce se adună în vatră în această zi este pusă peste straturi, crezând că astfel răsadurile sunt apărate împotriva dăunătorilor. În Bucovina bărbaţii leagă pomii cu paie pentru a rodi mai bine, iar femeile adună ultima zăpadă rămasă pe care o folosesc în decursul anului în tratarea diferitelor boli, cum ar fi durerile de cap sau de ochi. Să nu uităm nici de 8 martie, ziua în care sărbătorim femeile cu flori, mici cadouri, cine sau alte mici surprize. Cei care vor să pregătească o masă festivă acasă, pot găsi în paginile revistei Bucătăria Ardelenească un meniu întreg, care cuprinde Supă de pui cu perişoare, Brioşe de carne cu ou şi Brownie cu îngheţată. Să profităm din plin de beneficiile verdeţurilor sălbatice, din care putem găti: Supă cremă de urzici sau chiar produse de patiserie: Melcişori cu verdeţuri.La fel de benefice sunt şi verdeţurile din grădină, pe care le putem folosi la: Ciorbă de salată verde, Palaneţe cu brânză şi ceapă verde. Pentru că suntem în postul Paştelui, am pregătit reţete pe care să le valorificaţi în această perioadă: Salată de fasole verde cu ciuperci şi usturoi, Ciorbă de cartofi cu varză. Oul este deosebit de bun la micul dejun într-o Papară cremoasă sau Rondele de ovăz cu brânză şi ou, lângă care puteţi pregăti Baghetă cu măsline sau Baghetă cu făină de dovleac. În rubrica Masa de duminică vă propunem următoarele reţete: Supă de ouă cu porumb. Friptură de porc cu ciuperci şi Clătite „Creppe suzette", iar în rubrica Meniu vegetarian reţetele: Bruscheţe cu zucchini, Spaghete cu broccoli şi roşii şi Salată de orez. Pentru cei începători în ale bucătăritului am pregătit o reţetă de felul principal: Pulpe de pui în sos de ciuperci cu smântână şi prăjitura Chec la metru. În luna martie trebuie folosite ultimele ingrediente rămase în congelator, pentru o Ciorbă cu varză de Bruxelles sau Orez în lapte cu sos de afine. Nu am uitat nici de copii, care se vor bucura de: Quesadilla cu pui sau Hamburger cu peşte. La capitolul dulciuri şi deserturi avem: Prăjitura Albă ca zăpada, Prăjitura Albinuţa, Fursecuri Non plus ultra, Cremeş cu foi de miere, Tort trio de ciocolată, Chec cu banană şi migdale şi Chec cu miere şi smochine. În ultimele pagini găsiţi sucuri naturale care vă ajută la curăţirea organismului de toxine. Cu speranţa că veţi găsi multe reţete pe plac şi în actuala ediţie a revistei Bucătăria ardelenească, vă dorim o primăvară minunată!
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Meniu de 8 martie
E vremea verdeţurilor
Postul Paştelui
Ingredientul-vedetă: ceapa verde
Deserturi din secolul trecut
Masa de duminică
Bucătăria pentru începători
Direct din congelator
Meniu vegetarian
Specialităţi de pâine
Gătitul la tigaie
Pagina copiilor
Răsfăţ cu dulciuri sănătoase
Mic dejun cu ouă
Checuri aromate
Şcoala dulciurilor
Specialităţi de patiserie
Băuturi pentru sănătate