Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul XI. nr. 1. - ianuarie 2024Format: A4 Nr. pagini: 44
Pe 1 ianuarie este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare, episcop de Cezareea, ocazie cu care sunt cinstiţi toţi cei care îi poartă numele. Această zi este şi cel al dezlegării anului, marcată prin obiceiuri tradiţionale, cum ar fi mersul cu sorcova, pentru a ura belşug şi vitalitate în noul an. Există credinţa că primul musafir care intră în casă în ziua Sfântului Vasile ar trebui să fie un bărbat, în tradiţia populară, se practica fierberea capului de porc pentru a pregăti răcituri pentru Bobotează. În unele regiuni, se mergea colindând cu o căpăţână de porc împodobită cu panglici şi mărgele, obicei cunoscut sub numele de „Colindul lui Vasilică". În această zi, bărbaţii obişnuiesc să bea vin, dorindu-şi noroc şi vitalitate pe tot parcursul anului, în timp ce femeile dansează cu fusul şi furca, sperând la o recoltă bogată de cânepă în anul care vine. Fetele nemăritate creează punţi din crengi de măr legate, pe care atârnă fire de aţă roşie, busuioc, bani de argint şi batiste. Aceste obiecte sunt ascunse afară, iar dacă a doua zi sunt pline de brumă, se spune că vor avea şanse mai mari să se mărite cu bărbaţi bogaţi. Pe lângă tradiţiile şi obiceiurile menţionate, în această zi se pregătesc plăcinte cu răvaşe, pe care se scriu urări şi dorinţe de bine pentru întregul an. Ciorba de potroace a devenit un remediu apreciat pentru cei care au petrecut cu exces în noaptea de revelion. Preparată cu zeamă de varză murată şi carne de pasăre, este servită fierbinte, adesea acompaniată de ardei iute pentru a trece peste mahmureală.
Adela Sebeştean
Titlurile editiei:
Meniul special al lunii
Idei proaspete de anul nou
Crăciunul pe rit vechi
Tradiţii gastronomice din ţară adunate
Cine de confort
Spune stop risipei alimentare
Clipe dulci de iarnă
Salate de crudităţi
Fast-food în mod sănătos
Răsfăţ cu specialităţi de cafea