Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul III. Editie Specialade Craciun si Revelion - decembrie 2016
Format: A4 Nr. pagini: 64
Pret: 5,00 lei (+ taxe postale)
Ne gasim la sfarsitul unui an care aduce cu el doua sarbatori dragi noua: Craciunul si Anul Nou. Pe langa in-carcatura spirituala pe care o au aceste evenimente, ele aduc veselie si bucurie, cand toata familia se intalneste langa brad, se merge la colindat si se asteapta colindatori. Amintirile copilariei ne napadesc, miresmele mancarurilor de acasa ne fac sa dorim sa le resimtim din nou gustul. Venim in ajutorul dumneavoastra cu propuneri de meniuri usor de preparat in casa de fiecare gospodina. Gusturile au evoluat de-a lungul timpului, devenind din ce in ce mai sofisticate, impregnate de traditiile bucatariilor din alte tari. Dar totusi… parca tot mai buna era mancarea facuta de mama si bunica. Am poposit intr-o pensiune din Muntii Apuseni, unde am aflat de la doamna Cristina Nicola, cum se sarbatorea aici Craciunul in vechime, cum se prepara porcul si alte bucate traditionale. Interviul realizat cu etnograful Ioan Tosa va va dezvalui cateva curiozitati din perioada acestor sarbatori. Bucatele, painea si coptaturile se faceau inainte de Craciun si nu se mai gatea decat pana dupa Boboteaza. Se faceau cu predilectie sarmale, placinte, racituri, colaci, pancove. Pe langa aceste preparate traditionale de pe mesele romanilor, vom afla cateva secrete in prepararea unor mese festive, dineuri pretentiose, aflate de la coregraful Mario Grosu, care pe langa pasiunea pentru dans o are si pe acea pentru gatit. Meniurile sale sunt la fel de spectaculoase ca si coregrafia dansurilor pe care le realizeaza in programele sale. Nu am uitat nici de Advent si obiceiurile legate de aceasta perioada de dinaintea Craciunului. In paginile revistei veti gasi retete pentru meniurile din zilele de sarbatoare. Impodobirea bradului si daruirea dulciurilor este una din cele mai placute indeletniciri, de aceea va vom dezvalui secretele prepararii bomboanelor si ciocolatelor de casa, a turtelor dulci si ale fondantelor. La loc de cinste se afla preparatele din porcul proaspat taiat. Nu i-am uitat bineinteles nici pe vegetarieni, venind in ajutorul lor cu diverse retete de salate. Pentru ca sarbatorile de iarna reprezinta un adevarat dezmat culinar, in paginile revistei veti gasi un regal de prajituri, torturi, cozonaci, dar si sfaturi utile pentru amenajarea unor platouri si mese de sarbatoare. Dar sa ne amintim ca esti ceea ce mananci, si sa nu uitam de kilogramele in plus pe care le putem „achizitiona” in aceste zile de sarbatoare.
Silvia Pintea
Bucataria ardeleneasca
Gustul mancarii de acasa
Anul III. nr. 12. - Decembrie 2015Format: A4 Nr. pagini: 44
Pret: 3,90 lei (+ taxe postale)
A trecut un an de la aparitia primului numar al revistei „Bucataria ardeleneasca”, in preajma sarbatorilor de iarna. Ne gasim din nou in atentia dumneavoastra cu meniuri specifice acestei perioade. Nu am uitat retetele speciale pentru crestinii care tin Postul Craciunului, urmat de marea sarbatoare a Nasterii Domnului. Dintotdeauna pe mesele romanilor, dar si ale celorlalte nationalitati care au populat teritoriul Transilvaniei s-au gasit, cu acest prilej bucate imbelsugate, in special preparate din porc. Obiceiul taierii porcului de Ignat are radacini preistorice, din vechile timpuri pagane, dar bucuria acestui moment impor-tant la care participa intreaga familie a ramas aceeasi. Am vizitat o pensiune din Ţara Motilor, la Arieseni, unde doamna Cristina Nicola isi aminteste cu placere de anii copilariei, cand porcul era impartit cu grija sa ajunga pana la vremea coasei, dar si de retetele pe care le pastreaza cu sfintenie bunica sa, de 90 ani. Acestea, stiute de asemenea de la bunici si strabunici reprezinta, dupa parerea doamnei Nicola o adevarata „lada de zestre a motului”. Ne impanzesc pe fiecare dintre noi emotiile copilariei, cand il asteptam pe Mos Nicolae sa ne puna daruri in ghetute. Acest obicei, care se practica in Transilvania, are si unele retete culinare speciale, cum ar fi: briose Mos Nicolae, biscuiti in forma de Mos. De asemenea cu totii ne aducem aminte cu pla-cere de anii cand impodobeam bradul de Craciun si mergeam la colindat, sau primeam colindatori cu mesele incarcate. Pe acestea se gasea turta dulce, colacuti, cozonaci, carnati, caltabosi, sarmale (numite si galuste sau piroste in unele zone), mere si nuci. Obiceiul colindatului se mai pastreaza si astazi mai ales in satele transilvane, dar la oras frumusetea colindelor religioase sau laice se aude mai ales in radiouri si televizoare.
Pentru ca de Craciun gospodinele se intrec in a face bucate cat mai imbietoare, veti gasi in revista Meniuri de sarbatoare, cateva retete de prajituri, atat traditionale, dar si mai noi, cu denumiri mai putin cunoscute: Prajitura „Rigójancsi”, „Susana” etc.
Speram ca actuala editie a revistei „Bucataria ardeleneasca” sa vina in sprijinul dumneavoastra in prepararea unor mese imbelsugate, pline de amintirile si aromele traditiilor sarbatorilor de iarna. Sa nu uitam insa de cuvantul magic – cumpatare!
Va dorim Sarbatori fericite!
Redactia