Editura Corvin

REŢETE CUMPĂTATE

PENTRU ZILE GRELE

Format: A5    Nr. pagini: 192   

Gastronomie cu economie

Din păcate, trăim vremuri extrem de tulburi, pline de incertitudine, marcate de două crize mari: pandemia şi războiul, care au consecinţe sociale, economice şi psihologice majore. Suntem îngrijoraţi de problemele viitorului, dar şi de cele de zi cu zi, trebuie să învăţăm să fim mai cumpătaţi şi mai economici. Mulţi dintre noi abia acum vedem cât de uşor a fost până acum să pregătim o masă pentru familie, cât de uşor procuram ingredientele, chiar şi pe cele mai sofisticate. Acum trebuie să reevaluăm toate acestea, nu doar pentru că situaţia financiară ne-o cere, ci şi pentru că, după cum spun previziunile, vor fi lipsuri la unele alimente. Va trebui să apelăm la cunoştinţele şi tehnicile de gătit ai bunicilor noştri, care ştiau să prepare mâncare gustoasă şi consistentă din puţine ingrediente. întocmirea unui meniu săptămânal şi o listă de cumpărături ne pot fi un ajutor pentru o aprovizionare mai eficientă şi pentru evitarea cheltuielilor inutile.
Întocmirea meniului trebuie făcut pe baza ingredientelor pe care le avem în frigider şi în cămară, având prioritate cele care au termenul cel mai mic de valabilitate. Este recomandat să studiem şi ofertele din magazine, dar să le cumpărăm doar în cazul în care le vom folosi într-adevăr în perioada următoare. Produsele de bază, care rezistă mult timp în cămară sau congelator se vând în cantităţi mai mari şi au un preţ mult mai avantajos decât cele ambalate în cantităţi mici. Ingredientele sezonale sunt întotdeauna mai ieftine, în plus sunt mult mai gustoase decât în extrasezon. Carnea este un aliment care are un preţ mare, dar întotdeuna se va găsi şi la ofertă, din care merită achiziţionat o cantitate mai mare şi congelat în porţii mai mici, pentru diferite reţete. De asemenea pieptul de pui are un preţ mult mai mare decât puiul întreg, pe care îl putem tranşa acasă şi congela pe porţii. Putem apela şi la fructele şi legumele congelate, care sunt foarte accesibile ca preţ şi simplu de folosit, fiind deja curăţate, spălate şi mărunţite.
O altă metodă cu care putem evita risipa alimentară, totodată putem face economie de energie şi de timp, este varianta de să gătim o cantitate mai mare de mâncare, pe care mai apoi să o congelămîn porţii mai mici. Sunt multe mâncăruri care, odată gătite, pot fi reinterpretate şi transformate în alte mâncăruri. De exemplu friptura rămasă se poate folosi în salate, sandvişuri sau umpluturi, piureul de cartofi se poate folosi în compoziţia de găluşte, crochete sau în aluaturi dospite, pastele fierteîn budincă la cuptor etc.
În publicaţia actuală am adunat pentru dumneavoastră reţete simple şi ieftine, uşor de preparat, multe dintre ele cu doar două-trei ingrediente de sezon. Pe lângă supe, ciorbe şi feluri principale, am pregătit şi mici gustări şi deserturi pe care le puteţi servi între mese.

Adela Sebestean

Comandati acum! »



Din continut

  • Editura Corvin, 330161 Deva, str. dr. Victor Suiaga nr. 14, Tel.: 0254-234500; Fax: 0372-002395.
  • E-mail: office@corvin.ro